Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Barcelona assaja que nens i adults discapacitats tinguin assistents per jugar al parc

L'Ajuntament facilita a les famílies un professional que les acompanya i les ajuda als parcs de la ciutat

Per a algunes famílies, anar a jugar al parc és tot un repte, sobretot per a les que tenen algun membre amb discapacitat. Per això, l'Ajuntament de Barcelona ha engegat un pla pilot que ofereix assistents de suport al joc.

Es tracta de personal especialitzat que acompanya infants i adolescents amb discapacitat, així com pares i mares de família que necessiten suport per gaudir dels espais de joc que hi ha a la ciutat.

És una prova pionera a Europa que busca fer els espais més inclusius.

Actualment, a Barcelona hi ha 21 parcs totalment adaptats, però encara queda un llarg camí per recórrer si es vol arribar a l'objectiu del 2024: que hi hagi 55 espais de jocs inclusius.

Per accedir a aquest servei, el regidor d'Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, i president de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), ha explicat que cada família amb un membre amb discapacitat, disposa d'un màxim inicial de deu tiquets per a deu sessions de joc assistit -de 60 minuts cada una- que poden gastar demanant dia i hora.

Una de les famílies que participen en el projecte pilot són el Xavi González i la Mar Peláez, els pares del Marc, un nen de cinc anys amb trastorn de l'espectre autista (TEA) i un grau de discapacitat del 65%.

Aquest dijous han comptat amb el suport de la Laia, una de les assistents, en una àrea de joc ubicada als Jardins de Ca l'Aranyó, a prop de les Glòries.

"Estem molt esperançats, pensem que és una cosa molt motivadora, per a nosaltres i per al Marc", admet el Xavi, que apunta que no s'havien parat a pensar que podia existir un servei municipal d'aquest tipus.

"Vam tenir una presa de contacte ahir mateix amb la terapeuta i les primeres sensacions són molt bones."

La Mar destaca que el Marc és "hiperactiu" i "molt sensorial" i també creu que amb el suport d'un monitor o monitora sentiran que els donen eines i suport psicològic: "S'agraeix molt, perquè anem una mica perduts."

En Marc amb la seva mare i l'assistent en un parc de Barcelona
En Marc amb la seva mare i l'assistent en un parc de Barcelona (CCMA)

La Marie-Pierre Caire Yaver forma, amb el seu fill Bruno, de 12 anys amb una pluridiscapacitat, una família monoparental, que té molts problemes a l'hora de moure's pel parc amb la cadira de rodes.

Per moure en Bruno de la cadira de rodes al gronxador havia de recórrer a altres famílies o pares del parc perquè l'ajudessin. "Tenir l'opció de suport al joc, triar el parc que més s'adapta i diferents dies de la setmana i poder participar en aquestes àrees infantils és molt bo per al meu fill i per a la resta de nens", destaca la Marie-Pierre.


Per als infants i per als adults amb discapacitat

Des de la posada en marxa, al juliol, es beneficien del pla pilot entre 25 i 30 famílies amb infants i adolescents de 3 a 15 anys amb discapacitat i reconeixement de situació de dependència.

També poden accedir al servei adults amb discapacitat visual o física que porten els seus fills al parc i tenen dificultats per moure's a l'espai.

Les persones assistents tenen funcions com ara acompanyar aquests adults per l'interior del parc (des de la porta fins a la zona de joc o d'estada), explicar-los la distribució i elements de l'àrea de joc, perquè autònomament decideixin on vol jugar amb el seu fill o filla, ajudar-los a arribar fins als punts de joc on hi ha l'infant, assistir-los en aquelles tasques que necessitin per poder gaudir del joc amb el seu fill o filla.

Zona de jocs infantils al Parc Torrent Maduixer
Zona de jocs infantils al Parc Torrent Maduixer (Òscar Giralt)

La prova es va iniciar el passat 4 de juliol i durarà fins al 7 d'agost i es reprendrà del 29 d'agost al 27 de novembre d'aquest any, quan es preveu fer una avaluació del servei, així com de l'impacte i els beneficis per als nens i les famílies.

Per al desenvolupament d'aquest projecte pilot, l'Ajuntament va encarregar, el 2020, a la Fundació Institut Guttmann un primer estudi, en les conclusions del qual s'assenyalava la inexistència de serveis d'assistència al joc per a nens i adults amb discapacitat, i també que aquesta estratègia és necessària per donar la màxima resposta a les necessitats dels nens amb discapacitat i les seves famílies.

Una altra de les conclusions de l'estudi va ser que el suport havia de ser físic però que també era molt important l'acompanyament educatiu i social per facilitar la inclusió d'aquests nens en les dinàmiques de joc a l'espai públic.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut