La decisió sobre el El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat unir el TramBaix i el TramBesòs per la Diagonal s'haurà d'esperar …
El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat unir el TramBaix i el TramBesòs per la Diagonal

Barcelona aprova la unió del tramvia per la Diagonal

ERC desbloqueja el projecte, tot i advertir que cal concretar-ne alguns aspectes

RedaccióActualitzat

La connexió del tramvia de Barcelona per la Diagonal ha fet un primer pas endavant per arribar a ser una realitat, aquest divendres, en rebre el vistiplau del ple de l'Ajuntament.

En concret, ha rebut el suport dels grups de Barcelona en Comú, ERC, el PSC, la CUP i dels regidors no adscrits Gerard Ardanuy, de Demòcrates de Catalunya, i Juanjo Puigcorbé.

Hi han votat en contra el Grup Municipal Demòcrata, Cs i el PP.

La unió de les vies del TramBaix i del TramBesòs és un dels projectes estrella de l'alcaldessa Ada Colau, que ha pogut tirar endavant gràcies al vot favorable d'ERC.

El desbloqueig d'aquesta infraestructura, tanmateix, no és un sí definitiu dels republicans, que exigeixen garanties de finançament i concreció de dates. Ernest Maragall, candidat d'ERC a l'alcaldia, havia defensat aquest dijous l'acord assolit amb Colau:

"És un acord en què crec sincerament. Amb el nostre treball hem aconseguit fer passar la qüestió del pur gest electoral a un exercici de bon govern."


Al març, ERC havia tombat el projecte perquè assegurava que no oferia prou garanties que els beneficis econòmics de l'augment de viatgers no anirien a parar a les arques públiques, sinó que només beneficiarien la iniciativa privada.

El portaveu municipal d'ERC ha demanat "menys gesticulacions" i "més fets i més rigor" al govern municipal presidit per Colau i que l'ATM "faci la seva feina".

 

Alcaldes i regidors dels municipis de l'àrea metropolitana es van mobilitzar a l'abril en defensa de la connexió del tramvia per la Diagonal (ACN)

 

El projecte també ha tingut el suport del PSC, que ha criticat que Colau hagi trigat quatre anys a aconseguir el suport polític a un projecte que considera que té l'aval ciutadà i dels tècnics. També ha retret als grups municipals que facin una "utilització política" d'una qüestió que els socialistes consideren que és "clau per a la mobilitat i per a l'àrea metropolitana" de Barcelona.

La tinent d'alcalde de Mobilitat, Janet Sanz, ha celebrat l'acord i insisteix que l'objectiu és començar les obres al més aviat possible.

"L'any passat parlàvem de poder començar obres aquest any. Aquest any parlem de començar-les l'any que ve. Tot depèn de la voluntat de totes i tots. L'acord el que recull és que ha de ser al més aviat possible."


Vot en contra del PDeCAT, Cs i PP

El PDeCAT ha justificat la seva negativa a la connexió de la Diagonal per la manca de concreció del projecte per part de l'equip de govern municipal. "Avui, el que porten al plenari és un brindis al sol", ha declarat la portaveu abans de retreure a ERC el seu canvi de parer.

Des de Cs s'ha defensat el tramvia com a mitjà de transport, però es considera que la unió per la Diagonal "no és una prioritat" i que abans "cal atendre altres prioritats per millorar el transport públic" i escoltar l'opinió dels veïns de la Diagonal.

El PP considera que "el que avui es vota és fum". Els populars han retret que "no hi ha cap tipus de concreció" en el projecte i també consideren que Barcelona té altres prioritats en transport públic, com la finalització de la línia 9 de metro, millorar les rodalies i completar la xarxa ortogonal.


La CUP hi vota a favor

La CUP, que havia posat com a condició la recuperació de la gestió pública del Tram, ha anunciat el seu vot a favor del projecte després de declarar que "el tramvia serà cent per cent públic o no serà".

 

 

Al març es va rebutjar

El projecte va ser rebutjat al març, però ha revifat aquest gener. De sempre ha tingut el suport del govern municipal i del PSC, i durant les últimes setmanes s'havien reobert les negociacions amb ERC.

En una entrevista al "Més 3/24", l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va assegurar aquest dijous a la nit que l'acord ha estat possible pel canvi de candidat dels republicans.

"Estava feta tota la feina tècnica, però per arrencar ja la licitació i arrencar les obres feia falta un acord polític perquè no fos cosa només d'un partit o d'un govern, i això té sentit. Llavors, això no va ser possible quan ho vam plantejar amb l'Alfred Bosch. Enmig què ha passat? Jo crec que s'han anat movent coses, i és una oportunitat, i estic molt contenta que l'aprofitem, perquè no és una qüestió de partits, és una qüestió de la ciutat de Barcelona, que guanya una infraestructura essencial."

Un cop s'aprovi, l'Autoritat del Transport Metropolità haurà de renegociar el conveni vigent amb l'empresa que explota el servei, i les noves condicions hauran de tornar a ser aprovades pel plenari municipal.

ARXIVAT A:
InfraestructuresAda ColauMobilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut