Barcelona amplia el parc d'habitatge social amb 42 pisos més fets de contenidors marítims

Una segon complex creat a partir de 77 contenidors marítims ampliarà l'oferta d'habitatges socials provisionals a la capital catalana a partir d'un model constructiu d'èxit àmpliament sostenible i de màxima eficiència energètica

Marta Freixanet Cargol / Rubén Cabús Lomba / Carles Claret VilasecaActualitzat

Un conjunt de 77 contenidors marítims de mercaderies es convertiran en un edifici d'habitatges provisionals a la zona de les Glòries, pensats per fer front a situacions d'exclusió residencial a Barcelona.

Ara fa dos anys, l'Ajuntament ja va inaugurar un edifici d'emergència social al Barri Gòtic, també construït amb contenidors. Era una mena de primera fase del projecte APROP, un complex més petit i amb menys habitatges que, a hores d'ara, segueix en ple funcionament.

Tant el complex del Gòtic com el que que serà una realitat després de set mesos d'obres, s'inspiren en projectes que ja es desenvolupen, des de fa temps, a ciutats com Amsterdam i Copenhaguen.

Un primer avantatge d'aquest model constructiu és la durada de l'edificació: tan sols 26 setmanes, un temps substancialment més curt que el necessari per aixecar un bloc convencional: com a mínim dos anys, o sigui 104 setmanes.

La grua col·loca els contenidors que actuen com un mòdul prefabricat amb la torre Barcelona de fons
La grua col·loca els contenidors que actuen com un mòdul prefabricat amb la torre Barcelona de fons (EFE/Quique García)

Projecte integral i sostenible

"Serà un projecte integral, d'innovació social que permetrà allotjar persones afectades per l'emergència habitacional, que garantirà espais d'activitats comunitàries i que a més reforçarà el projecte d'hort al terrat."

La regidora de drets socials i feminismes de l'Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, descriu l'emplaçament i els equipaments i serveis amb què comparà com un "projecte integral".

Al complex hi haurà 42 allotjaments en què es calcula que cabran unes 100 persones. Un immoble de 7 plantes que comporta una inversió de prop de 5 milions d'euros.

Els inquilins pagaran un lloguer social fins que trobin un habitatge definitiu. 35 dels 47 pisos del bloc, de 52,7 metres quadrats, tindran dos dormitoris i seran accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.

La resta d'habitatges tindran una superfície útil de 25,8 metres quadrats. L'accés serà a través d'una passera exterior i tots disposaran de balcó exterior. En la urbanització de l'interior de l'illa, s'incorporaran millores detectades arran de la crisi sanitària provocada per la covid.

Així, a la planta s'instal·laran espais de gestió i atenció a les persones, així com espais comunals com una bugaderia, una gran sala polivalent tant per als residents com per als usuaris de l'hort urbà de l'interior que gestionarà l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.

Globalment, la segona promoció d'APROP, amb 3.666 metres quadrats construïts, arriba després que la "fundacional" del Barri Gòtic ha estat àmpliament reconeguda i premiada com a model d'innovació social i arquitectònica.


Innovació

I és que, de fet, l'altre punt fort del projecte és un model arquitectònic, com explica l'alcaldessa Ada Colau, amb un elevat nivell de sostenibilitat energètica i màxima eficiència.

El consistori barceloní aprofundeix de ple en la recerca de mètodes constructius que permetin ampliar el parc públic d'habitatges i allotjaments per afrontar l'emergència habitacional. Al solar de les Glòries de moment, la constructora adjudicatària ha posat a punt els contenidors preparats prèviament a fàbrica.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau davant de l'esquelet de la construcció amb els primers contenidors col·locats
L'alcaldessa Ada Colau davant de l'esquelet de la construcció amb els primers contenidors col·locats (EFE/Quique García)

Un cop col·locats, els darrers treballs se centren en els acabats dels interiors, la façana i la coberta per posar el punt final a una construcció i urbanització de l'interior d'illa amb un cost de 4,98 milions d'euros.

Abans de col·locar-los, relligar-los i apilonar-los en la ubicació definitiva, a fàbrica, els contenidors reben un tractament previ que, essencialment, consisteix a realitzar obertures i reforços, col·locar envans i portar a terme les instal·lacions sanitàries i de subministraments

Un prefabricat a través del qual també es col·loquen els tancaments d'alumini a la façana i una primera capa de pintura. A l'obra, mentrestant, s'aixeca una estructura que delimita l'esquelet on es col·loquen els contenidors.

Els contenidors que col·loquen els operaris, porten incorporats envans, instal·lacions i tancaments de fàbrica
Els contenidors que col·loquen els operaris ja porten incorporats envans, instal·lacions i tancaments (EFE/Quique García)
ARXIVAT A:
HabitatgeAjuntament de BarcelonaAda Colau
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut