El grafè és un gran aliat de l'electrònica
El grafè és un gran aliat de l'electrònica

Barcelona acull la conferència sobre grafè més important del món

El grafè permet crear xips per recuperar la visió d'un ull danyat, pròtesis que responen a estímuls nerviosos o tatuatges transparents que substitueixen els rellotges

RedaccióActualitzat

La tecnologia més puntera relacionada amb el grafè es reuneix aquesta setmana a Barcelona en la conferència Graphene 2017, una trobada d'abast internacional sobre aquesta substància composta per carboni pur que és 100 vegades més resistent que l'acer i 5 vegades més lleugera que l'alumini. Es tracta de la trobada sobre el grafè més important del món i ha reunit a més de 950 experts mundials en aquest nou material quàntic.

L'esdeveniment, organitzat per Phantoms Foundation, l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), compta amb més de 250 ponents que explicaran fins divendres els últims èxits basats en el grafè, entre ells els premis Nobel Andre Geim i Albert Fert.

El professor del'ICN2 i un dels organitzadors, Stephan Roche, ha explicat que les possibilitats que ha obert el grafè 3.0 "són infinites perquè pot millorar tot tipus d'objectes que estan al mercat, des dels mòbils fins als aparells de mesura, tecnologies de la salut o qualsevol objecte quotidià".

L'investigador de l'ICFO de Barcelona, ​​Denis Guilhot, ha explicat la importància que té aquest material en el món del càncer:

"El grafè no curarà el càncer, no anirà directament a l'interior del cos, però ajudarà a aconseguir un sistema de detecció més precoç del càncer amb biomonitoritzacions i això serà un avanç molt útil."

Entre els sensors que s'hi han presentat, en destaca, per exemple, un que pot aconseguir que hi vegin persones amb malalties oculars greus com la retinosi pigmentària. El professor de l'Institut de Nanociència i Nanotecnologia, José Antonio Garrido, ha explicat com funciona aquest sensor:

"Un implant de retina per a pacients que han perdut la visió. El que fem és implantar un dispositiu que pot estimular cèl·lules que no són fotosensibles, però que encara poden transportar la informació al cervell. Mitjançant una càmera externa et capta la imatge i es transfereix per radiofreqüència a un implant que hi ha dins de l'ull que estimula les cèl·lules prop del nervi òptic que després passen al cervell."

Un altre sensor que aporta visió infraroja, desenvolupat per l'Institut de Ciències Fotòniques, es pot incorporar en la càmera d'un mòbil i ens indica, per exemple, els contaminants que té una fruita o on es troba el punt més perillós d'un incendi. Un dels investigadors, Dennis Guió, ha explicat que "en el cas de la fruita podem detectar si està madura o no, si hi ha aigua dins, si està feta malbé o no". La visió nocturna "permet veure-hi a través de la boira o del fum" i ha apuntat que, en cas d'incendi, "es pot detectar on està el centre del foc, la zona de perill".

Arriba el grafè al MWC: pròtesis per al cos i càmeres que ens diuen si la fruita és madura

Un detector per la contaminació de l'aigua, xips que s'implanten dins de l'ull danyat per recuperar visió, un cotxe més lleuger fet amb grafè, pròtesis que responen als estímuls nerviosos, tatuatges transparents que funcionen com a substitutius dels rellotges o roba amb calefacció incorporada feta amb grafè són algunes de les aplicacions del nou material que es poden veure en aquesta cimera mundial organitzada per connectar al món acadèmic i industrial i integrar el grafè en aplicacions reals i pràctiques.

Les propietats quàntiques, flexibles, resistents, conductores, de lleugeresa i el baix cost fan que aquest material bidimensional sigui apropiat per a múltiples usos, especialment en el món de la tecnologia.

Anar al contingut