Barcelona

Barcelona actua contra els nius de cotorra perillosos per a la seguretat

Es tracta d'una espècie invasora, sense depredador, que pot construir uns nius de fins a 200 quilos

Laura GalanActualitzat

En l'últim mes l'Ajuntament de Barcelona ha retirat 118 nius de cotorres dels arbres i palmeres de la ciutat. Segons l'ajuntament, els grans nius col·lectius de les cotorres poden comportar riscos de seguretat perquè acumulen gran quantitat de llenya que pot caure sobre les persones i fer malbé les branques dels arbres, per això aplica un protocol de gestió. Joan Guitart és el cap d'àrea de gestió d'arbrat de Parcs i Jardins.

"Quan hem de fer una poda, abans fem una revisió dels nius per veure si estan plens i si ho estan una entitat de gestió recull els polls i els ous i els porta a un centre de recuperació de fauna. Un cop fet això ja podem podar l'arbre."

Els períodes de nidificació de la cotorra són d'abril a octubre, que és quan l'ajuntament verifica si hi ha ous o pollets als arbres, amb l'objectiu de fer una vigilància sanitària, de seguiment i d'estudi de les poblacions de cotorres a la ciutat.

"Es tracta d'un problema de seguretat perquè aquests nius es fan a les puntes de les branques sobretot de pins, cedres i palmeres, i són nius molt pesats i es corre el risc que fracturin la branca."

Aquests nius poden arribar a pesar fins a 200 quilos.

 

Però si el niu detectat és d'una espècie autòctona s'actua de diferent manera.

"En el cas que en el niu hi hagi una espècie autòctona, aturem la poda de l'arbre i la deixem fins passat el període de nidificació."

La cotorra és una espècie invasora que prové de Sudamèrica. Té molta capacitat reproductiva, el 80% dels polls sobreviuen, i pràcticament no té depredadors. Fan dues posades d'ous l'any. Es calcula que a Barcelona hi ha més de 7.000 exemplars i en 10 anys poden arribar a duplicar la població. El primer exemplar hauria fugit d'una gàbia domèstica i es va veure en llibertat el 1975 al parc de la Ciutadella.

Barcelona no és pas l'única ciutat amb problemes per superpoblació de cotorres. A Sevilla, després de provar diferents mètodes de control, l'ajuntament ha contractat una empresa especialitzada en la caça d'ocells exòtics. Ho ha justificat com una solució d'urgència necessària per salvar les espècies autòctones.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut