Pla obert de la guanyadora de l'XI Torneig de Dramatúrgia Catalana, Bàrbara Mestanza, amb els actors Pau Roca i Julia Truyol celebrant la victò…
Pla obert de la guanyadora de l'XI Torneig de Dramatúrgia Catalana, Bàrbara Mestanza, amb els actors Pau Roca i Julia Truyol celebrant la victòria el 13 de desembre de 2021. (Horitzontal)

Bàrbara Mestanza s'imposa al Torneig de Dramatúrgia Catalana per només un vot

ACN Girona.-Bàrbara Mestanza és la guanyadora de l'onzena edició del Torneig de Dramatúrgia Catalana que organitza el festival Temporada Alta. Mestanza s'ha imposat a Bernat Molina per només un vot en la final que s'ha fet aquest dilluns 13 de desembre a la nit, a la sala Planeta de Girona. La dramaturga presentava 'Niñata', una comèdia que arrenca amb una situació irònica quan una dona arriba a l'Ajuntament de Barcelona on l'espera el seu promès per casar-se després que aquesta apallissi un taxista. Bernat Molina, per la seva banda, presentava 'Sobre sorra banyada', un drama en què una actriu famosa reviu la seva filla a qui mai havia fet gaire cas per la seva carrera professional.

El festival de Temporada Alta ha posat el seu punt i final a la 30a edició aquest dilluns amb l'onzè Torneig de Dramatúrgia Catalana. En la final, que s'ha fet a la sala la Planeta de Girona, Bàrbara Mestanza s'ha imposat a Bernat Molina per tan sols un vot.'Niñata', de Bàrbara Mestanza, presenta una situació còmica en què la protagonista es troba amb el seu promès a les portes l'Ajuntament de Barcelona per casar-se quan li confessa que acaba de pegar al taxista. A partir d'aquesta còmica situació, el text recrea les manies i peripècies que passen en el trajecte de casa a l'ajuntament per casar-se. Una situació que acaba derivant a un debat sobre el futur de la parella i si cal o no acabar signant els papers del matrimoni. El text ha estat interpretat per Júlia Truyol i Pau Roca en la final d'aquest dilluns a la nit.Segons l'autora del text, 'Niñata' intenta explicar "la crisi dels 30 de la generació fruit del capitalisme" en què es prometia als joves que "ho havien de tenir tot" i han acabat "tenint molt menys" que els seus pares. La dramaturga recorda que aquesta generació ha patit la crisi econòmica, la pandèmia i molts altres esdeveniments que han impedit complir tots els somnis que els havien posat al cap.De tota manera, Mestanza ha recordat que al llarg del torneig aquest text ha passat per moltes mans, ja que en cada combat hi havia dos actors diferents que hi posaven veu i a més han tingut poc temps per preparar-lo. Per això ha assegurat que el torneig és una ocasió molt enriquidora perquè aprens "a decidir molt bé què vols dir a cada actor".Per la seva banda, Bernat Molina ha apostat per 'Sobre sorra banyada', en què una mare parla amb la seva filla morta sobre la seva complicada relació. La mare, una actriu famosa que ha fet gira per arreu del mon, parla amb el fantasma de la seva filla quan la visita a l'hospital. A través d'aquesta conversa es recreen alguns dels records que té la filla sobre la mare i també del trauma que li va suposar la interpretació de Macbeth. En aquesta final Maria Molins ha fet de mare d'Elena Tarrats.En l'onzena edició del Torneig de Dramatúrgia de Catalunya hi ha participat Oriol Morales, Albert Tola, Aina Tur, Yago Alonso, Begoña Tena i Carmen Marfà. Enguany també s'ha mantingut la versió híbrida del torneig en què el públic podia anar de forma presencial a la sala de la Planeta i també de forma telemàtica.

Anar al contingut