Oslo

Barack Obama, nomenat premi Nobel de la Pau 2009 contra pronòstic

El president dels Estats Units, Barack Obama, és el nou premi Nobel de la Pau. La designació, per sorpresa perquè no despuntava en cap de les travesses, s'ha anunciat aquest divendres a Oslo. L'Institut Nobel de Noruega li ha concedit el guardó per haver creat un nou clima mundial i una esperança dins la comunitat internacional. Han valorat la seva contribució a la pau mundial, la seva crida per un món sense armes nuclears, els seus esforços en favor de la diplomàcia i la seva iniciativa de combatre el canvi climàtic.

Actualitzat
Barack Obama va arribar a la Casa Blanca el 20 de gener del 2009 fent història: era el primer negre que ocupava el despatx Oval, des d'on presidiria els Estats Units i, com a gran potència mundial que és aquest país, en bona part decidiria els designis de mig món. Ara, nou mesos després, torna a fer història. L'Institut Nobel de Noruega ha decidit nomenar-lo premi Nobel de la Pau 2009, el guardó d'aquesta sèrie amb més reconeixement internacional.

Obama era un dels 205 candidats a obtenir el premi, però no n'era favorit, i la seva designació ha sorprès a tothom. L'entitat noruega, però, ha valorat els seus esforços "extraordinaris" per reforçar la diplomàcia internacional i la cooperació entre els pobles. També s'ha volgut reconèixer especialment la seva visió d'un món sense armes nuclears.

A ell li atribueixen que la diplomàcia multilateral hagi recuperat la seva posició central i el fet d'haver tornat a les Nacions Unides i a altres institucions internacionals el seu paper protagonista. Oslo també creu que Obama ha estimulat el desarmament nuclear i les negociacions per al control de l'armament. Finalment, assenyalen que gràcies a la seva iniciativa els Estats Units estan tenint un paper més constructiu per fer front als reptes del canvi climàtic que afronta el món.

El guardó, valorat en 10 milions de corones sueques (aproximadament un milió d'euros), s'entregarà en una cerimònia a Oslo el 10 de desembre, aniversari de la mort del seu fundador, Alfred Nobel.

Què en penses?
La decisió de concedir el Nobel de la Pau a Barack Obama la trobes inesperada, sorprenent, merescuda? Envia un comentari dient-hi la teva.
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut