El president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños
El president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños
Barcelona

Baños diu que si JxSí proposa Mas com a president no l'investiran en el primer debat

El president del grup parlamentari de la CUP veu marge per a l'acord i considera que, dels 135 diputats, almenys n'hi ha 72 amb possibilitats de ser president

RedaccióActualitzat

El president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, ha assegurat que si Junts pel Sí proposa Artur Mas com a president en el primer debat d'investidura al Parlament, que previsiblement es farà el 9 de novembre, no hi votaran "afirmativament". En una entrevista a RNE, ha manifestat que entre escollir Mas i convocar unes eleccions anticipades "hi ha un ampli espectre de noms i un ampli camp per arribar a acords" i considera que dels 135 diputats al Parlament, almenys n'hi ha 72 amb possibilitats de ser president.

Després de reiterar que la CUP no s'ha mogut ni un mil·límetre de la seva posició respecte a la investidura de Mas, Baños ha defensat que l'aritmètica porta a arribar a un acord:

"Ells venien amb la promesa electoral que Mas seria president, però l'aritmètica ens porta a haver d'arribar a un acord".

Baños desitja que abans del 9 de novembre s'hagi pogut debatre l'inici de procés d'independència presentat per JxSí i la CUP i ha lamentat el "filibusterisme" del PPC per retardar el debat a través del reglament. A més, ha lamentat que el partit que lidera Xavier García Albiol, amb el recurs d'empara al Constitucional, prefereixi que s'escolti més els jutges que no pas el debat parlamentari. "És una solució de debilitat política", ha dit.

D'altra banda, el líder de la CUP s'ha mostrat sorprès que el president del govern espanyol es reuneixi amb les forces polítiques per tractar el procés ara, ja que va començar el 2010, i ha dit que es tracta d'un front "limitat a tres partits" que no inclou formacions basques, catalanes, valencianes, balears, Podem o IU.

Finalment, Baños ha recordat que no s'ha desplegat mai l'article 155 de la Constitució i que és "bastant confús el seu redactat". "És un misteri per a nosaltres i per al govern espanyol", ha dit. En qualsevol cas, considera que utilitzar l'article 155 seria un acte de debilitat i afirma que el que preferiria és solucionar el problema polític amb una negociació amb l'Estat i acordar un referèndum.

Anar al contingut