Una imatge de la seu de Bankia.
Bankia va heretar de Caja Madrid, la principal accionista d'Iberia, la participació d'IAG.
Madrid

Bankia podria salvar-se de la liquidació de bancs en nom de l'estabilitat financera

El FROB podrà liquidar entitats que no vagin bé i es preveu la creació d'un banc pont on es trossejarien els actius d'aquestes entitats abans d'anar a l'anomenat "banc dolent". També preveu pèrdues per als particulars amb preferents i abaixar el sou dels directius d'entitats intervingudes. La majoria d'aquestes mesures deriven de les condicions imposades per Brussel·les amb el rescat bancari.

RedaccióActualitzat
La reforma del sistema financer, la cinquena en només tres anys, sembla que finalment no s'aprovarà fins la setmana que ve, però ja se n'han començat a conèixer alguns detalls.

Segons l'esborrany del decret, se segueixen les exigències que ha imposat Brussel·les per rescatar la banca espanyola amb 100.000 milions d'euros.

Liquidar entitats

El govern podrà tancar entitats que es prevegi que no compliran les exigències de viabilitat. Ho farà el FROB sota control parlamentari.

Per fer-ho, hi podrà intervenir una nova figura, l'anomenat "banc pont". Trossejarà els bancs que s'hagin de liquidar per després vendre'ls i portar els actius tòxics a l'anomenat "banc dolent".

En el punt de mira hi ha CatalunyaCaixa, NovaCaixaGalicia i el Banc de València. Bankia podria salvar-se per no comprometre l'estabilitat del conjunt del sistema financer. En aquest cas, l'entitat tindria fins a set anys de coll per tornar les ajudes rebudes.

Més exigència de solvència

El decret també diu que la banca espanyola estarà obligada a elevar el nivell de solvència. El capital bàsic passarà del 8 al 9%, xifra que fins ara només es demanava als grans bancs.

Aquest increment de provisions de capital s'haurà de complir a partir de l'1 de gener.

Pèrdues en les preferents


L'esborrany del decret també parla de les preferents. Els que en tinguin, hauran d'assumir pèrdues. Es podran canviar per altres productes, però mantenint-ne el valor.

Els bancs les podran continuaran venent, però amb més garanties.

Limitació sous

Finalment, la reforma rebaixa per segon cop el sou dels directius de bancs intervinguts. Passen d'un màxim de 600.000 euros anuals a 500.000.

En el cas de les entitats nacionalitzades, es manté en 300.000.
Anar al contingut