La ministra de Treball, Fátima Báñez, durant la roda de premsa del consell de ministres (Foto: EFE)
Báñez assegura que gràcies a la reforma hi ha 400 parats menys al dia (Foto: EFE)
Madrid

Báñez defensa la reforma laboral perquè ha frenat la pèrdua de llocs de treball

La ministra de Treball surt al pas de les crítiques dels sindicats, que veuen en la reforma els mals de l'atur a Espanya. Fátima Báñez també ha explicat la decisió de prorrogar l'ajuda dels 400 euros als parats de llarga duració fins que la taxa de desocupació no baixi del 20%.

RedaccióActualitzat
La xifra de persones a l'atur no para de créixer i ja frega els 6 milions en el conjunt de l'Estat espanyol, 885.100 d'ells a Catalunya, segons l'última Enquesta de Població Activa. Amb aquesta situació sobre la taula el govern mou fitxa amb la pròrroga del Pla Prepara i surt al pas d'aquells que culpen de l'alt índex d'atur a la seva reforma laboral recordant que l'objectiu era frenar la pèrdua de llocs de treball, no crear-ne.

"El que no pot fer cap reforma laboral és pretendre crear ocupació en una recessió com aquesta". Així de contundent s'ha mostrat la ministra de Treball, Fàtima Báñez, en la roda de premsa posterior al consell de ministres i ha afegit que la reforma està complint el seu objectiu de frenar la desocupació permeten que hi haguéssin 400 parats menys cada dia.

Segons les xifres, abans de començar a aplicar-se cada mes hi havia 75.000 nous aparats enfront dels 57.000 que es registren des de la seva entrada en vigor. Báñez responia així les crítiques dels sindicats i ha subratllat que el primer any de la reforma ha coincidit amb el segon any més dur de la crisi.

Fátima Báñez ha apuntat d'altres efectes beneficiosos de la reforma, com l'augment dels contractes indefinits per emprenadors; els de formació i aprenantatge i els contractes de temps parcial per permetre treballar i seguir estuidiant.

Els 400 euros es prorroguen

La ministra de Treball ha explicat també la decisió de prorrogar l'ajuda als parats de llarga durada després que el president espanyol ho avancés aquest dijous des de Lima, on és de viatge oficial.

Els motius que l'han portat a fer-ho són els efectes "dramàtics" que està tenint l'atur i el compromís de Rajoy amb els més desfavorits, ha dit la ministra. El Pla Prepara, que actualment s'havia prorrogat sis mesos després d'un primer mig any de vida, serà vigent a partir d'ara fins que la taxa d'atur no baixi del 20% i es renovarà automàticament cada sis mesos.

Des de CC OO es demana que s'inclogui en el pla Prepara les persones que van quedar-ne excloses l'agost pels nous requisits que s'hi van introduir i que van afectar, especialment, els joves. La UGT demanda també que aquest pla es consolidi dins del sistema de protecció per desocupació.

S'hi poden acollir només els parats de llarga duració, aquells que faci almenys 12 mesos que estan inscrits en una oficina de treball. Per rebre els 400 euros -450 si es tenen almenys tres persones a càrrec- s'ha d'acreditar que els ingressos de la unitat familiar, inclosos els pares si viuen amb l'afectat, siguin inferiors a 480 euros mensuals. En queden exclosos, però, els que no acreditin un mes de recerca activa de feina.

Anar al contingut