Un comerç amb la persiana mig abaixada (EFE/Enric Fontcuberta)
Un comerç amb la persiana mig abaixada (EFE/Enric Fontcuberta)

Banca pública, successions i finançament: promeses econòmiques dels partits per al 14F

RedaccióActualitzat
Ens fixem en les propostes econòmiques dels partits als seus programes electorals. I això, en plena pandèmia, vol dir quines mesures contemplen per reactivar l'economia. Els programes preveuen inversions i bonificacions, però no sempre queda del tot clar com es finançaran.

La Unió Europea es cola als programes electorals perquè els partits compten amb els diners de l'acord històric del pla de recuperació europeu. I, per tant, expliquen als seus programes quines polítiques prioritzen amb aquests fons.


Junts proposa tornar als mercats amb l'emissió de bons de la Generalitat per finançar-se directament sense passar pel govern espanyol. Per als autònoms planteja que els impostos que paguen estiguin en consonància amb els seus ingressos.

Esquerra proposa una banca pública per facilitar el crèdit. I, pel que fa als impostos, una deducció en el tram autonòmic de l'IRPF autonòmic per captar talent.

El PDeCAT proposa una bonificació del 50% a les quotes dels autònoms que contracten el primer treballador i una bonificació màxima del 99% de l'impost de successions per als fills.

Sobre aquest impost, Ciutadans és partidari d'eliminar-lo i planteja abaixar l'IRPF un 2,5% a les rendes de fins a 12.450 euros anuals.

El PSC aposta per un nou model de finançament, amb una hisenda federal i una certa harmonització d'impostos. En els primers 6 mesos vol acordar un programa marc per a la reactivació econòmica.

En Comú Podem planteja un turisme de proximitat i abandonar el Barcelona World. També proposa impulsar les llicències bancàries per evitar la concentració en grans entitats.

La CUP vol fer efectiva una renda bàsica universal que garanteixi un ingrés mínim d'uns 735 € mensuals. Ho finançarien augmentant l'IRPF a les rendes més altes.

El PP proposa una línia de préstecs de fins a 100.000 euros per a petites empreses (amb tipus d'interès 0 i a retornar en un màxim de 10 anys) i la bonificació de l'impost de successions al 99% per als fills.

I Vox vol eliminar la "despesa política ideològica", diu, tancant TV3 i el Diplocat.

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut