Banc d'Espanya: l'economia aguanta més del previst però la frenada es trasllada al 2023

Preveu un creixement l'any que ve de només un 1,4%, una previsió més pessimista que l'anunciada pel govern espanyol, que ha fet els pressupostos preveient un augment de l'activitat per sobre del 2%

RedaccióActualitzat

El Banc d'Espanya ha afinat les previsions que havia fet abans de l'estiu i situa el creixement de l'economia espanyola per a aquest any en el 4,5%. Aquesta previsió de creixement se situa per sobre dels seus propis pronòstics del mes de juny, i també és lleugerament superior a la que ha fet servir el govern espanyol per elaborar els pressupostos de l'any vinent, que és del 2,4%.


L'any que ve, més fluix

El que fan les previsions del Banc d'Espanya és alertar que la frenada en l'economia espanyola es produirà, sempre segons els seus càlculs, l'any que ve, quan apunten un creixement molt més dèbil, de l'1,4%. En aquest cas, són molt més pessimistes que el govern espanyol, que treballa amb la xifra del 2,1%.


La inflació, el principal problema

Però el gran problema a ulls dels tècnics de l'entitat supervisora els pròxims anys serà la inflació, que aquest any tancarà en el 8,7% i superarà de llarg el 5% el 2023. De fet, la previsió no se situarà a nivells del 2% fins al 2024. Això sí, l'informe deixa clar que tot pot empitjorar si els preus de l'energia continuen fluctuant i segueixen els problemes de subministrament i s'acaben produint els talls de gas. Tot això podria "pertorbar" les economies europees.


Els salaris, per darrere la inflació

El que, de moment, descarten és que els salaris acabin provocant l'anomenada inflació de segona ronda. El Banc d'Espanya assegura que els increments dels sous registrats en conveni estan continguts i que no generaran més inflació.

Ara, consideren que alguns convenis han recuperat la clàusula de revisió salarial --que comporta revisar-los en funció de com acabi la inflació-- i que això pot traslladar el problema cap al futur.


Desacceleració "significativa"

El Banc d'Espanya es mostra convençut que la desacceleració, tot i que ha estat menys intensa del que apuntaven els seus estudis, persistirà i de forma més "significativa".

L'entorn de guerra a Ucraïna, l'augment de les incerteses, la pujada dels tipus d'interès i el retard en l'arribada dels fons europeus poden retardar les inversions de les empreses i la recuperació del consum de les famílies.

 

Anar al contingut