Moscou

Ban Ki-moon, d'acord a desplegar observadors internacionals a tot Ucraïna

El líder de les Nacions Unides s'ha reunit aquest dijous amb el president rus, Vladímir Putin, per mediar i obrir les negociacions entre Rússia i Ucraïna després que Crimea es va annexionar a Rússia. Ban Ki-moon ha donat suport a la proposta de Putin de desplegar observadors internacionals a tota la zona en conflicte.

RedaccióActualitzat

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha expressat aquest dijous al president rus, Vladímir Putin, el seu suport a la proposta de desplegar sobre tot el territori d'Ucraïna una missió d'observadors de l'ONU i l'Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE). "Considero molt raonables les propostes de desplegament d'observadors ja que podrien vetllar pel respecte dels drets humans", ha dit Ban Ki-moon després de la reunió que ha tingut amb el president rus.

El líder de les Nacions Unides ha mostrat la seva "profunda preocupació" per la recent presa de bases ucraïneses a Crimea per part de grups armats que s'identifiquen com els autodefensors de la regió rebel ucraïnesa incorporada recentment a Rússia. També s'ha sentit decepcionat per la celebració del polèmic referèndum a Crimea demanant l'annexió a Rússia i ha demanat al president rus esforços per establir "un diàleg obert i constructiu entre Moscou i Kiev".

"El meu objectiu ara és evitar l'empitjorament de la situació i no permetre que els esdeveniments afectin negativament la solució d'altres problemes, inclosos el conflicte amb l'Iran", i és que Ban Ki-moon ha recordat a Putin que "actors com Rússia, la UE i els Estats Units no han de deixar d'estar atents i oblidar-se dels assumptes que realment preocupen a tot el món", com són Síria i la República Centreafricana.

La reunió d'aquest dijous al Kremlin tenia el propòsit d'obrir negociacions directes entre Rússia i Ucraïna amb l'objectiu de calmar les tensions entre tots dos països.

Ban Ki-moon ha aprofitat la trobada per compartir "la legítima preocupació de Putin per la situació de les minories russes a Ucraïna", encara que ha subratllat la necessitat de "garantir els drets humans a tots els ciutadans" d'aquest país.

Aquest divendres Ban Ki-moon es reunirà a Kiev amb les noves autoritats ucraïneses, el president en funcions, Alexandr Turchínov, i amb el primer ministre Arseni Iatsenyuk. En la mateixa direcció diplomàtica, l'oficina del portaveu de les Nacions Unides ha anunciat que Ban Ki-moon també s'entrevistarà amb membres de la missió de l'ONU per la supervisió dels drets humans a Ucraïna i amb personalitats de la societat civil.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut