Barcelona

Baltasar se salva de la reprovació del Parlament i acusa CiU de "mesquinesa"

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, s'ha salvat de la moció de reprovació que havia presentat contra ell el Partit Popular i que tenia el suport de CiU i C's. El Parlament ha tombat aquest dimecres al vespre la moció per 63 vots a favor i 68 en contra. Abans de la votació, Baltasar ha acusat CiU de "mesquinesa política" per falta de suport al govern en les polítiques contra la sequera. Des de la federació, el diputat Ramon Espadaler ha lamentat la política "erràtica" del govern d'entesa en l'aigua i ha acusat els tres socis de govern d'haver impedit fa uns anys el projecte que ara han tirat endavant.

Actualitzat

El ple de la cambra ha debatut la proposta del govern de crear una mesa nacional de la sequera i ha rebutjat la moció del PP que demanava la reprovació del conseller Francesc Baltasar per la gestió que ha fet de la crisi. Segons els populars, Baltasar hauria de dimitir per dignitat democràtica. També han votat a favor de la reprovació CiU i Ciutadans. Tal com era previsible, però, la iniciativa ha queda rebutjada amb els vots dels tres partits del govern: PSC, ERC i ICV.

El diputat de CiU Ramon Espadaler ha criticat que el tripatit hagi passat d'una visió "happy-flowers i frívola" sobre l'aigua a defensar la interconnexió de l'Ebre amb la xarxa Ter-Llobregat. Espadaler ha destacat que CiU va plantejar aquest projecte quan era a la Generalitat i que no es va dur a terme pel rebuig del PSC, ERC i ICV-EUiA. A més, ha remarcat que Baltasar estava sol a l'hemicicle i cap altre conseller l'acompanyava a la bancada del govern.

Davant les crítiques, el titular de Medi Ambient ha subratllat que el projecte de CiU i el d'ara "no tenen res a veure", perquè l'obra que proposa la Generalitat actual serà "per uns mesos", fins que entrin en funcionament les dessalinitzadores. Baltasar ha fet notar que cap dels socis de govern és "transvasista", a diferència de CiU, que aposta decididament per dur aigua del Roine.

Tensió amb CiU

Baltasar ha afegit que CiU demostra "mesquinesa política i falta de visió de país" quan condiciona el suport a les mesures "excepcionals" per la sequera al fet que s'accepti dur aigua del Roine. L'acusació ha provocat rebombori a la cambra. Baltasar, però, ha continuat demanant a CiU "que s'arremangui" i es posi al costat del govern.

La indignació de CiU ha fet que el portaveu parlamentari, Oriol Pujol, s'hagi adreçat a Baltasar al final de la intervenció per retreure-li la seva actitud. Des de la tribuna d'oradors, Ramon Espadaler també li ha contestat que "no té dret ni autoritat de cap tipus per acusar-nos de mesquinesa" i que la federació ha donat suport "a totes les mesures que ha proposat, excepte en una, la del Segre, a la qual el govern espanyol l'ha fet renunciar".

Qui pagarà l'obra?

La votació de la reprovació ha arribat l'endemà de l'acord entre la Generalitat i el govern espanyol sobre les obres per prolongar el minitransvasament de l'Ebre fins a l'àrea metropolitana de Barcelona. Els treballs començaran l'1 de maig i duraran quatre mesos. En la reunió entre Montilla, Baltasar i la ministra Espinosa s'ha remarcat que el cabal del riu Ebre quedarà intacte, perquè s'aprofitaran els excedents dels regants, i es s'ha acordat que una gran part del cost de l'obra -180 milions d'euros- sortirà de la partida d'inversions de l'Estat a Catalunya, prevista a l'Estatut.

Aquest dimecres, però, el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha matisat que l'obra "la pagarà l'Estat". Tot i que no ha volgut entrar en detalls de com es farà el pagament, Castells ha advertit que hi ha "aspectes per polir i precisar", afirmacions que poden donar a entendre que la partida podria no sortir del fons previst a l'Estatut per eixugar el dèficit d'infraestructures a Catalunya. Sobre aquest fet, el conseller Baltasar ha afirmat en el ple que l'obra "es finançarà al cent per cent a través dels pressupostos generals de l'Estat".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut