Barcelona

Baltasar no es planteja dimitir ni demanar responsabilitats per "l'error" del llamp

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha defensat la investigació dels agents rurals, que van determinar, en un principi, que el foc d'Horta de Sant Joan havia estat causat per un llamp. Baltasar, que ha comparegut aquesta tarda en roda de premsa, ha dit que l'informe dels agents rurals va ser fruit d'una investigació exhaustiva i rigorosa i ha afirmat que en cap moment hi va haver cap precipitació. El conseller, que ha destacat la transparència amb què es va fer tot el procés, ha valorat positivament que s'hagin aclarit els fets gràcies a la investigació dels Mossos. Baltasar ha assegurat també que no es planteja dimitir ni demanar responsabilitats a cap dels tècnics del seu departament.

Actualitzat
El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha negat haver mentit a l'opinió pública i ha assegurat que no es planteja dimitir ni depurar responsabilitats al seu departament per haver atribuït a un llamp l'origen del mortal incendi d'Horta de Sant Joan.

El conseller ha assenyalat que no va enganyar ningú quan tan sols quatre dies després de l'inici del foc, el juliol passat, va comparèixer públicament per atribuir l'origen de l'incendi "amb tota rotunditat" a un llamp, ja que ho va fer en un "exercici de transparència" després de constatar que l'informe dels agents rurals remarcava que aquesta causa natural era "l'única evidència".

Baltasar, que ha elogiat el treball "exhaustiu, rigorós i científic" dels agents rurals, ha indicat que estan a l'espera de conèixer l'informe dels Mossos d'Esquadra que ha determinat que la causa va ser humana i no natural per veure "en quin punt ens vam equivocar".

El conseller de Medi Ambient ha donat aquestes explicacions després del tomb que ha fet el cas de l'incendi d'Horta de Sant Joan arran de la detenció dels dos presumptes autors del foc. Unes detencions que contradiuen la hipòtesi que un llamp hauria estat la causa de l'incendi, fins ara l'explicació oficial. Recordem que a l'incendi van morir cinc bombers i un altre bomber va quedar ferit de gravetat.

Davant d'aquest gir del cas, el president Montilla ha anunciat que el conseller d'Interior, Joan Saura, compareixerà al Parlament per donar-ne explicacions. També ho farà el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar.

L'oposició ja ha llançat dures crítiques al govern per la gestió de l'incendi d'Horta de Sant Joan. Tant CiU com el PP han acusat el tripartit, especialment els consellers que hi estan relacionats i el mateix president, d'enganyar el Parlament i la ciutadania en afirmar que un llamp havia provocat l'incendi quan sembla que hauria estat provocat pels dos joves detinguts. Des del govern ja han acusat l'oposició d'electoralisme.

Recordem que els dos joves van ser detinguts dijous, una notícia que es va fer pública dissabte, quan es va aixecar el secret de sumari. Des d'aleshores, estan en presó provisional, acusats d'un delicte d'incendi forestal, cinc d'homicidi per imprudència i un de lesions. Es dóna el cas que tots dos joves detinguts -de 27 i 26 anys- havien treballat en la neteja forestal de boscos. Sembla que haurien volgut acampar a la muntanya i hi haurien fet foc, i l'efecte del vent hauria fet que es descontrolés. Segons la resolució judicial, haurien fugit sense avisar els bombers.

Els testimonis recollits en la investigació policial els van portar fins als joves ara detinguts. Van obtenir autorització de la jutge per punxar-los el telèfon i les converses intervingudes van acabar corroborant la seva responsabilitat en el fets. Una vegada a comissaria, un dels detinguts va admetre que la nit del 20 de juliol van encendre un foc per escalfar-se el sopar. El van fer a terra, tot i disposar d'un càmping gas comprat en una gasolinera de la zona, i se'ls va descontrolar. A part d'aquesta declaració, una altra de les proves amb què compten els Mossos són les fotografies fetes aquella mateixa nit pels 2 nois, on es veuria el foc que van encendre.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut