El president del Govern, Quim Torra, entra al saló de sessions del Parlament acompanyat de la consellera Meritxell Budó (ACN/Sílvia Jardí)

Balanç agredolç de Torra en la que podria ser la seva última sessió de control

En un ple amb sensació de comiat, el president de la Generalitat ha insistit en la proposta a Esquerra de referèndum d'autodeterminació per "unir l'independentisme"

RedaccióActualitzat

Sessió de control que ha sonat a comiat, a balanç de la legislatura d'un president Quim Torra que ja va dir que no repetiria. Tot i que la gestió de la pandèmia ha centrat la sessió --amb un president que ha limitat l'autocrítica--, la sensació de comiat ha arribat pel fet que ha tornat a proposar a Esquerra un nou referèndum per "unir l'independentisme". Era una de les seves promeses electorals.  


Un nou referèndum

Entre els socis de govern hi ha hagut insinuacions d'estratègia conjunta, la recepta del referèndum com a resposta davant d'un balanç amarg sobre com han anat les coses amb el govern del PSOE.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a posar sobre la taula la seva proposta d'organitzar un nou referèndum d'autodeterminació a Catalunya, mentre que ERC l'ha instat a consensuar una "estratègia" i aparcar els "retrets" entre independentistes.

El president Quim Torra durant una intervenció a la sessió de control (ACN/Sívia Jardí)

A la sessió de control al president en el ple de Parlament, el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, ha considerat "fonamental" que els dos socis de govern continuïn "treballant conjuntament", no només en la gestió de la crisi del coronavirus sinó també en l'"objectiu de la independència".

En la rèplica, Torra ha reivindicat que ell ve "del món de la unitat" independentista i ha subratllat que ja ha proposat "una sortida" per continuar el procés:

"Un referèndum d'autodeterminació. Crec que hem d'organitzar-nos una altra vegada, crec que hem de tornar a fer-ho, penso que això ens podria unir a tots."

Un altre element que ha donat aire de balanç a la sessió ha estat la resposta a Albert Batet, en què ha reconegut que, dos anys després d'haver pres possessió del càrrec de president de la Generalitat, "som on érem" en el terreny judicial i ha posat com a exemples els judicis a dirigents independentistes al TSJC, l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem.

Malgrat que encara no ha anunciat data per a les eleccions i que ell no repetirà, el president Torra vol reservar-se la potestat de prémer el botó. Només el control dels rebrots al país pot canviar la data de l'anunci, però és qüestió de dies o setmanes.

Carles Carrizosa, de Ciutadans, aquest dimecres al Parlament (ACN/Sívia Jardí)


Crítiques de l'oposició a la gestió de la Covid-19

Aquest dimecres, l'oposició, a diferència d'altres vegades, ni li ha demanat a Torra que plegui ni que convoqui eleccions. La portaveu de Ciutadans al Parlament, Lorena Roldán, ha acusat el govern d'actuar amb "caos, improvisació i incertesa" davant la pandèmia de la Covid-19 i ha alertat el president Quim Torra que ara mateix "no toca atacar el rei", sinó que la prioritat és "salvar vides".

I en això està centrat, diu el president, mentre l'oposició li demana que sigui més humil, que reconegui els errors en la gestió i accepti les ajudes i els suggeriments que se li fan.

El líder del grup PSC-Units, Miquel Iceta, i la presidenta del grup de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, han criticat avui dimecres la gestió del govern de Quim Torra davant la Covid-19, però alhora l'han instat a acceptar la seva ajuda per frenar els contagis, en col·laboració amb els municipis.

Albiach ha alertat que, després de gairebé un mes de gestió "exclusiva" de la pandèmia per part de la Generalitat, després de decaure l'estat d'alarma, Catalunya "és el territori de l'Estat amb més casos".

ARXIVAT A:
Quim TorraParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut