Baixen a la meitat els migrants arribats per mar a Espanya pels pactes amb el Marroc
El bon temps fa que més migrants intentin arribar a les costes espanyoles (EFE/F.G.Guerrero)

Baixa a la meitat el nombre de migrants arribats per mar a Espanya pels pactes amb el Marroc

El 2019 han arribat 25.000 persones, i el 2018 ho van fer més del doble, 55.600, la xifra més alta des de principis de segle

RedaccióActualitzat

Aquest any, les arribades de migrants a les costes espanyoles amb embarcacions precàries han baixat a la meitat respecte al 2018.

Fins al 15 de desembre han arribat gairebé 25.000 persones, mentre que l'any passat van ser més de 55.000, una xifra rècord.

Les rutes d'Algèria i del Marroc

El govern espanyol atribueix el descens als pactes a què han arribat Espanya i la Unió Europea amb el Marroc i també amb Algèria, països que –segons diverses ONGs– violen els drets dels migrants.

Amnistia Internacional, per exemple, assegura que en aquests països es practiquen tortures sistemàtiques i deportacions massives a zones remotes i aïllades, on els abandonen.

Itàlia va seguir una estratègia similar a l'espanyola, deixant en mans de les autoritats de Líbia els rescats i les repatriacions.

Una de les més altes

La xifra d'enguany, però, segueix sent una de les més altes del segle XXI; un ritme que s'explica pel fet que les rutes dels Balcans continuen tancades.

El tancament definitiu el va segellar el pacte entre la Unió Europea i Turquia del 2016, pel qual aquest país es va convertir "de facto" en una frontera exterior per frenar els migrants.

I per això, des de llavors, la pressió migratòria s'ha desplaçat cap al Mediterrani central i occidental, sobretot a través de Líbia, Algèria i el Marroc.

Des d'aquests dos països, el salt més factible cap a Europa és a través d'Espanya. I per això en només 5 anys, del 2013 al 2018, la xifra més baixa de migrants arribats va passar a multiplicar-se per 18.

Gairebé 40.000 el 2006

Anant enrere, l'any anterior amb més arribades va ser el 2006, amb gairebé 40.000, degut a l'anomenada crisi dels cayucos, les embarcacions precàries que arribaven fins a les illes Canàries.

Aquell any, per aquella via van arribar 3 de cada 4 migrants a les costes espanyoles.


Continuen arribant a les Canàries

Precisament aquest dimecres han rescatat una vintena de persones al sud de l'illa de Gran Canària.

En total, en les últimes 48 hores han arribat més de 200 persones en diverses embarcacions a Espanya, aprofitant que el bon temps fa més fàcil i menys perillosa la travessia.

Tres d'aquestes embarcacions han arribat a les Balears; una a l'illa de Cabrera, una altra a Formentera i una tercera a Mallorca.

El govern espanyol actualitza el recompte d'arribades cada 15 dies, però les xifres oficials segueixen ignorant les persones que moren al mar ofegades intentant arribar a Europa, fugint de la guerra o de la fam.

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut