Baixada rècord de les emissions, un 7%, però amb poc efecte sobre l'escalfament global
El confinament va dur a la disminució d'activitats i d'emissions (Pixabay)

Baixada rècord de les emissions, un 7%, però amb poc efecte sobre l'escalfament global

El Global Carbon Project publica el seu informe anual i tem que la recuperació econòmica post-Covid les torni a fer augmentar de forma significativa

Les emissions de diòxid de carboni (CO2) hauran caigut aquest any un 7% respecte a l'any anterior. Es tracta d'una baixada rècord, però insuficient per incidir en l'escalfament global, i que tindrà, probablement, un gran augment quan l'economia es recuperi.

Aquesta seria la conclusió principal del Global Carbon Budget 2020 (Pressupost Mundial de Carboni), un informe que publica anualment des del 2006 el Global Carbon Project.

L'objectiu d'aquest projecte internacional de recerca és oferir una imatge completa del cicle del carboni, quantificant i descrivint les emissions dels sistemes naturals i humans i les seves interaccions.

La disminució de les emissions ha estat de 2.400 milions de tones respecte a les emeses el 2019, i la causa principal ha estat el confinament i el cessament d'activitat degut a la pandèmia de Covid-19.

Altres anys en què es van produir disminucions importants queden molt lluny d'aquesta quantitat. El 1981 i el 2009 es van reduir les emissions en 500 milions de tones i el 1992, en 700 milions. L'any 1945, final de la Segona Guerra Mundial, es van emetre 900 milions de tones menys respecte al 1944.

Les emissions van créixer durant tota la dècada —un 0,9% anual de mitjana—, però més lentament que si ho comparem amb la dècada del 2000. Això s'atribueix a l'establiment de diferents mesures polítiques en diversos països.
 

Disminució insuficient

En el seu informe, el Global Carbon Project assenyala que aquesta disminució, tot i que és rècord, és encara insuficient per tenir un impacte significatiu per contrarestar l'escalfament global. I també alerta que, segons es veu per crisis anteriors, la tendència futura dependrà de quines accions es prenguin per estimular l'economia el 2021.

Com que el CO2 es manté durant molt de temps a l'atmosfera, tot i aquesta disminució les concentracions d'aquest gas han continuat augmentant, i es calcula que a finals d'any serà de 412 ppm (parts per milió en volum). Abans de la revolució industrial els nivells estaven aproximadament en 280 ppm.

La concentració actual és un 16% superior a la que hi havia el 1990 i està un 3% per sobre dels nivells del 2015.

Segons recorda l'informe, per limitar l'escalfament global caldria una disminució de 1.000 a 2.000 milions de tones anuals fins al 2030.


El transport, el sector que ha tingut més disminució

El paper de la pandèmia es pot observar clarament perquè la disminució ha estat més gran als Estats Units (12%), la Unió Europea (11%) i l'Índia (9%) que a la Xina (1,7%), on les mesures restrictives es van prendre abans però van durar menys temps, i on l'economia ja s'ha anat recuperant.

A la Unió Europea i els Estats Units la reducció ha estat superior també per la disminució en l'ús del carbó, iniciada abans de la pandèmia. A l'Índia s'hi van unir la crisi econòmica i un augment de l'ús d'energia hidroelèctrica.

El sector en què més es van reduir les emissions va ser el del transport terrestre, que va baixar a la meitat en el pic del tancament, la primera meitat d'abril. De moment, les emissions del transport al desembre continuen per sota —un 10%— de les que es van produir el desembre del 2019. Aquest sector representa el 21% de les emissions totals.

En el cas de la indústria, que representa el 22% de les emissions mundials totals, la reducció va ser del 30% en el pic del tancament.

A l'informe es calcula que l'augment d'activitat a l'octubre a la Xina i al Brasil va anul·lar les reduccions que es van produir a la resta del món aquell mes.

La reducció en la producció d'energia, que representa el 44% del total, va ser menor i es va situar en un 15% en el moment més alt.

La reducció més elevada es va produir en l'aviació, amb un 75%. Però com que aquest sector només representa el 2,8% de les emissions totals, en tones l'efecte va ser discret.
 

Tot i que totes aquestes xifres representen un petit pas per afrontar l'emergència climàtica, el director executiu del Global Carbon Project, el català Pep Canadell, es mostrava optimista en el seu compte de Twitter perquè creu que mai no hi havia hagut tanta voluntat per actuar.

 

Desforestació i canvi d'usos del sòl

A part de les emissions degudes al transport, la indústria i la generació d'electricitat, l'informe destaca les degudes a la desforestació i als canvis d'usos del sòl.

El 2019 es va produir el ritme més accelerat de destrucció del bosc de l'Amazònia des del 2008. Un ambient molt sec també va afavorir incendis als boscos d'Indonèsia.

Pel que fa a l'absorció, l'oceà i altres embornals van incrementant el CO2 que capturen, i ara absorbeixen al voltant del 54% de les emissions.

I si bé això significa que responen a un augment d'emissions, també recorda que tenen límits, sobretot si no es té cura de protegir-los. Així ho afirmava el tuit oficial del Global Carbon Project:

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMedi ambientContaminacióCovid-19
Anar al contingut