Baixa la transmissió del coronavirus en totes les edats, tret dels menors de 15 anys
Alumnes entrant a l'escola Sant Pau de Figueres, l'11 de gener (ACN)

Baixa la transmissió del coronavirus en totes les edats, tret dels menors de 15 anys

Les escoles obertes han convertit els nens en la franja de població en què augmenten els contagis, tot i que investigadors del BIOCOM-SC afirmen que les xifres no són preocupants

Redacció / ACNActualitzat

La baixada generalitzada de la transmissió de coronavirus a Catalunya les últimes setmanes s'ha notat a tots els grups d'edat, excepte en els menors de 15 anys, en què fins i tot ha pujat.

Ho afirmen els informes del grup de recerca de la UPC BIOCOM-SC, que mostren que la incidència acumulada a 14 dies en aquesta franja d'edat és de 588 casos, superior a la mitjana de la població.

Entrevistat per l'agència ACN, l'investigador del BIOCOM-SC, Sergio Alonso, ha dit que el motiu és que els centres escolars estan oberts i funcionant amb força normalitat:

"L'explicació és bastant senzilla: La major part de l'activitat que poden tenir els nens i nenes, a part de casa, és a l'escola, que és l'únic que ha estat obert sense noves restriccions."

La comparativa entre dues setmanes concretes és molt clara: la del 26 de desembre a l'1 de gener, en plenes vacances de Nadal, hi va haver 1.793 casos, mentre la del 25 al 31 de gener n'hi ha hagut 3.277.

 

 

"Propagació, però no transmissió"

Malgrat això, Alonso assegura que no és motiu de preocupació, perquè les dades mostren que "a l'escola hi ha propagació, però no és un motor de transmissió":

"Les mesures que s'han aplicat i la gran feina dels docents i les escoles han mantingut les incidències a un nivell molt acceptable per una epidèmia respiratòria. També, sembla que els nens i nenes s'infecten igual, però contagien menys".

Alonso ha afegit que no està clar encara si les diferents variants del coronavirus poden fer augmentar la velocitat de transmissió entre els nens.

Amb dades publicades per l'Hospital de Bellvitge, el seu grup de recerca ha calculat que la variant britànica tindria una transmissibilitat un 25% superior que el coronavirus original.

Segons Alonso, són dades preliminars que caldrà anar afinant en el futur, amb una variant que es preveu que sigui la dominant d'aquí unes sis setmanes.

40 morts més les últimes 24 hores

L'evolució de les xifres de la pandèmia a Catalunya en les últimes 24 hores és la següent:

Aquest diumenge a primera hora hi ha 684 malalts greus en tractament en UCI, 18 menys que aquest dissabte.

La xifra total de malalts de Covid-19 d'ingressats als hospitals, però, ha pujat lleugerament: 2.566, 49 persones més que aquest dissabte.

Malauradament s'han registrat unes 40 noves morts, de manera que el nombre total ja és de 19.743, molt pròxim a la xifra rodona de 20.000.


Rt per sota de 0,90

També els positius per coronavirus a Catalunya s'acosten a una altra xifra rodona, els 500.000 casos: concretament 483.997, 1.288 més que aquest dissabte.

Mentrestant, els indicadors de transmissió del coronavirus continuen a la baixa: la velocitat de reproducció Rt o Rho ara és de 0,89, dues centèsimes menys que fa 24 hores.

El risc de rebrot està en 431 punts, 26 menys que aquest dissabte, i la incidència a 14 dies ha baixat 22 punts, i està en 502.

 


2,6% de vacunats amb primera dosi

Pel que fa a la vacunació contra la Covid-19, ara mateix hi ha 196.234 persones que han rebut la primera dosi, el 2,6% de la població catalana.

La segona dosi ja la tenen posada 125.880 persones, l'1,6%, i en les últimes 24 hores se l'han posada més de 4.000 persones.

Baixa la transmissió del coronavirus en totes les edats, tret dels menors de 15 anys
Una professional sanitària rep la vacuna de Moderna contra la Covid-19, aquest dijous (ACN)
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut