Madrid

Baixa la confiança dels consumidors per la crisi

Els consumidors són conscients de les males perspectives econòmiques i han tornat a rebaixar el seu nivell de confiança. Al setembre, l'índex de confiança dels consumidors que elabora l'ICO ha baixat quasi dos punts, concretament un 1,9, fins als 49,5 punts. Alhora, la percepció que els ciutadans tenen sobre la seva situació econòmica personal ha empitjorat força, 3,7punts. Això, tot i que normalment l'índex sobre la situació personal dels ciutadans acostuma a evolucionar millor que la de la situació del país.

Actualitzat
Els ciutadans veuen pitjor la seva situació econòmica personal que la del conjunt del país. L'ICO acaba de fer pública la caiguda de quasi dos punts de l'índex de Confiança del Consumidor. La crisi econòmica i les males perspectives de futur han fet caure 1,9 punts aquest indicador, fins als 49,5 punts. L'índex s'ha mogut a la baixa empès sobretot per la caiguda de l'indicador d'expectatives, que ha sorprès retrocedint 3,7 punts fins als 69,2 punts. La percepció dels consumidors sobre la seva situació econòmica personal encara és més alta que la confiança dels consumidors, però aquest mes de setembre ha empitjorat més.

Això fa pensar que els consumidors estan començant a notar la crisi en les seves economies domèstiques, segons ha reconegut el president de l'ICO, Aurelio Martínez, que ha subratllat que just quan es van començar a fer les enquestes del mes de setembre s'acabava de fer públic el pla de rescat dels EUA.

Amb tot, segons l'ICO, l'indicador sobre la confiança dels consumidors sembla mostrar una certa estabilització. Així, es preveu que la moderació del consum privat dels últims mesos tindrà continuïtat d'aquí a finals d'any.
Anar al contingut