Baiget diu que un nou 9N no seria mala solució i la CUP en reclama la dimissió

"L'Estat té tanta força que probablement no podrem fer el referèndum", ha dit el conseller d'Empresa i Coneixement en una entrevista, i la CUP ha reaccionat exigint-li que "deixi pas" i "s'aparti"

RedaccióActualitzat

El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha destapat la caixa dels trons de l'independentisme posant en dubte la viabilitat del referèndum de l'1-O. Baiget ho ha fet en declaracions al director del diari "El Punt Avui", Xevi Xirgo, que ha publicat aquest dilluns aquest diari.

Segons Baiget, home de CDC pròxim a Artur Mas i actualment associat al PDeCAT, l'independentisme ha menystingut la força de les institucions centrals de l'estat espanyol i ha assegurat que el que s'acabarà fent segurament s'assemblarà molt al 9N:

"L'Estat té tanta força que probablement no podrem fer el referèndum. S'aprovarà una norma legal catalana perquè es pugui fer? Sí. Però en el minut 1 vindrà la suspensió. Hi aniran tant en contra que potser haurem de fer alguna cosa diferent, i alguna cosa diferent es pot assemblar a un 9N. Per això quan bandegem el 9N, quan diem que ara no farem un 9N, a mi aquestes declaracions no m'agraden, ens tanquen portes."

En l'entrevista, Baiget, que revela que no està al "nucli dur" de les decisions del govern, admet que li preocupen molt les repercussions que ell i la seva família poden tenir per l'organització del referèndum i pel procés independentista en general:

"Fa respecte, evidentment, perquè som persones, i perquè ens preocupa no pas el que a nosaltres ens acabi passant, sinó el que pots estar provocant a la teva família. Anar a presó? Jo podria aguantar haver d'anar a presó, però no si van contra el patrimoni; pensem en la família... les nostres decisions poden afectar les nostres famílies."

 

 

El conseller critica algunes de les propostes de la CUP per intentar garantir l'èxit del referèndum, com per exemple fer una vaga general. Baiget ha dit que "aquest país no l'aguantaria". I admet que se sent molt distant d'aquesta força política: "El seu model no coincideix en res amb el meu."

La CUP en reclama la dimissió

És la primera vegada que un conseller del govern posa en dubte obertament la celebració del referèndum. El contingut d'aquest article-entrevista ha posat en alerta precisament la CUP, que ha reaccionat ràpidament. D'una banda, el diputat Benet Salellas li ha demanat que "deixi pas":

"El que no podem és que hi hagi gent a casa que no tingui clar el moment històric en què estem i el compromís polític d'aquest govern. Per tant, si el senyor Baiget no està en condicions d'afrontar l'embat que ve de l'Estat, que deixi pas a altra gent, que n'hi ha moltíssima, milers de persones en aquest país, amb capacitat per defensar aquest referèndum."

També la diputada Mireia Boya, sense mencionar-lo expressament, li ha demanat via Twitter que "s'aparti" si té "pors patrimonials":

 

 

Junqueras: "diferència enorme" entre el 9N i l'1-O

Pel que fa al govern cap al migdia encara no havia fet cap comentari sobre les declaracions de Baiget ni sobre la reclamació de la CUP.  Únicament el vicepresident Oriol Junqueras l'ha contradit en una entrevista radiofònica. Junqueras ha afirmat que la diferència entre el 9N i l'1-O és "enorme", perquè, ha dit, no és un procés participatiu, sinó un referèndum vinculant.

Podem considera que Baiget els dona la raó

El secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, ha dit que els dubtes expressats per Baiget evidencien que "ara mateix no es donen les condicions per fer-lo", que és el principal argument de la seva força política per criticar-lo. Ha afegit que també evidencien que el govern està dividit:

"El Govern no té molt clar què farà. Aquest Govern i aquesta majoria parlamentària existeix perquè es va marcar un sol objectiu, i, si per això no estan d'acord, és preocupant".

Fachin ha considerat que és lògic que la CUP estigui demanant la dimissió del conseller per aquestes declaracions. El líder de Podem, però, ha dit que aquest dimarts aniran a escoltar les explicacions de Junts pel Sí i la CUP al Parlament sobre els detalls de l'organització del referèndum.

Segons el PP, és el que pensa tot el govern

També ha aprofitat els dubtes de Baiget el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que ha assegurat que al conseller "se li ha escapat" el que pensa tot el govern sobre el referèndum. Albiol també ha assegurat que els esborranys de les lleis de transitorietat i del referèndum "degraden les institucions catalanes fins a extrems inimaginables":

"Durant el franquisme la institució de la Generalitat va ser eliminada però vam tenir un president a l'exili que mantenia la dignitat. Ara tenim la institució però no tenim un president amb dignitat."

A diferència de Podem, García Albiol ha dit que el PPC no anirà aquest dimarts a l'acte al Parlament en què el govern explicarà les garanties del referèndum, perquè el consideren "una escenificació". També ha demanat que es convoquin noves eleccions autonòmiques.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut