Badalona

Badalona despulla els hàbits sexuals dels romans en una exposició al museu de la ciutat

Ho fa en una exposició al museu de la ciutat que relata la llibertat i la transgressió amb què a l'època romana es vivia la sexualitat.

RedaccióActualitzat
Organitzar sopars i acabar la vetllada amb sexe era força habitual entre els romans fa 2.000 anys. Ja llavors, el vi i el déu Bacus hi ajudaven molt. Un vi que també servia per acomiadar els morts amb un últim brindis en recipients fàl·lics. L'exposició que ofereix el Museu de Badalona recull una vuitantena de peces i reproduccions de Pompeia per explicar com vivien la sexualitat els romans.

Directes, desvergonyits i masclistes

I com la vivien? Doncs amb molta naturalitat i desinhibició, tal com demostren els textos d'Ovidi o de Marcial: directes, desvergonyits i, sovint, també masclistes. Tot i això, censuraven pràctiques com el sexe oral o la masturbació, ja que la finalitat de l'home era la procreació.

Pel que fa a la prostitució, ho tenien molt clar; en el món romà no estava mal vista, sinó que es tractava d'una pràctica socialment acceptada, fins i tot una necessitat. A l'època de l'Imperi, però, el desenfrenament entre les famílies benestants i més poderoses va fer sorgir corrents filosòfics de repressió moral. Aquests corrents filosòfics, explica Joan Manyé, director del Museu de Badalona, "eren la base del que després recolliria el cristianisme, en ple segle quart". A partir de llavors, es dictarien "normes restrictives al respecte".

Els romans coneixien bé l'art de la seducció i tenien ben detallades un munt de postures sexuals.

L'exposició "El sexe a l'època romana" es podrà veure fins al 30 de juny.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut