Rajoy haurà de tornar a declarar com a testimoni sobre els papers de Bárcenas

Aznar, Rajoy i Cospedal, citats com a testimonis en el judici del cas Bárcenas

També hauran de declarar exministres com Rodrigo Rato i empresaris com Juan Roig, de Mercadona i Juan Miguel Villar Mir, d'OHL

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy i José María Aznar hauran de declarar a l'Audiència Nacional com a testimonis en el judici del cas Bárcenas.

Els dos expresidents del govern espanyol i del Partit Popular, i també els quatre últims exsecretaris generals de la formació conservadora a banda del mateix Rajoy, seran citats com a testimonis en el judici sobre el suposat pagament de les obres de reforma de la seu nacional, al carrer Génova de Madrid, amb diners procedents de la caixa B.

Rajoy ja va haver de declarar com a testimoni en el judici del cas Gürtel, de finançament irregular del PP, que el juny de 2018, en fer-se pública la sentència, va causar la caiguda del govern que presidia, en prosperar la moció de censura promoguda per Pedro Sánchez al capdavant del PSOE.

 

Rajoy haurà de tornar a declarar com a testimoni sobre els papers de Bárcenas (EFE/Nacho Gallego)

 

La compareixença d'Aznar, Rajoy, María Dolores de Cospedal, Javier Arenas, Ángel Acebes i Francisco Álvarez Cascos com a testimonis l'han sol·licitada Esquerra Unida i l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (Adade), que són acusació en el judici.

Serà la primera vegada que Aznar aportarà el seu testimoni en un judici sobre aquest cas de suposada corrupció del PP, el segon relacionat amb Luis Bárcenas com a tresorer del partit.

Aznar va ser qui va nomenar Bárcenas gerent del PP l'any 1990, només arribar a la presidència del partit, i Rajoy el va ascendir a tresorer el juny del 2008.

Va estar en el càrrec tretze mesos, fins al juliol de 2009, quan va haver de dimitir arran de la seva imputació pel cas Gürtel.

 

María Dolores de Cospedal
María Dolores de Cospedal i tres altres exsecretaris generals del PP, citats també a declarar (EFE)

 

El judici del cas Bárcenas encara no té data, però es podria fer aquest 2020.

Neix arran dels cèlebres "papers de Bárcenas", publicats per primera vegada pel diari El País el gener de 2013, que recollirien una suposada comptabilitat paral·lela que Bárcenas hauria dut a terme durant dues dècades en el PP, temps durant el qual es van fer pagaments amb diner negre a diversos dirigent del partit.

 

Luis Bárcenas
Luis Bárcenas, exgerent i extresorer del PP (ACN/José Soler)

 

En aquest mateix judici també estan citats l'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato, actualment a la presó per les targetes black de Caja Madrid, i els exministres José María Michavila, de Justícia, i Federico Trillo, de Defensa. Trillo també va ser president del Congrés dels Diputats.

L'acusació també ha citat com a testimonis diversos responsables o exresposables de grans empreses espanyoles com Juan Roig, de la cadena de supermercats Mercadona, Juan Miguel Villar Mir (OHL), Luis del Rivero (Sacyr Vallehermoso) i José Mayor Oreja (FCC).

Al banc dels acusats, a més de Luis Bárcenas, hi seuran Cristóbal Páez, que el va succeir com a gerent del PP, i tres responsables del despatx d'arquitectura que va fer les obres de la seu de Génova.

ARXIVAT A:
PPMariano RajoyJosé María Aznar
Anar al contingut