Madrid

Aznar creu que Zapatero no pot optar a la reelecció per haver negociat amb ETA

La quarta edició del Congrés Internacional de Víctimes del Terrorisme ha començat a Madrid amb l'assistència de més de 400 persones víctimes directes de la violència terrorista procedents d'11 països diferents. L'expresident espanyol, José María Aznar, hi ha participat com a víctima d'ETA i ha assegurat que no pot ser que José Luis Rodríguez Zapatero torni a ser candidat a la presidència després d'haver admès que havia "enganyat" els espanyols sobre la negociació amb ETA després de l'atemptat de la T-4. Aznar creu que els espanyols no poden confiar en una persona que ha enganyat en una qüestió tan vital, i ha acusat veladament el govern de "falta de coratge", excés de "sectarisme i manca de talent".

Actualitzat

En el seu discurs d'inauguració, el príncep d'Astúries, que ha condemnat la violència i ha expressat el seu menyspreu pels terroristes, ha destacat la necessitat d'una "cooperació cada cop més efectiva" entre els estats per acabar amb el terrorisme sanguinari que "esquinça el cor de tots" i "destrossa les vides i les famílies". Felip de Borbó, a més, ha manifestat: "Res i ningú pot compensar a les nombroses víctimes de la lacra terrorista per la irreparable pèrdua de les seves vides, pel patiment que genera les seves ferides ni per la dolorosa empremta que deixen les seves cicatrius."

Només arribar a la seu de la Universitat CEU de San Pablo, on es fa el congrés, els prínceps han saludat les víctimes del terrorisme. També ho han fet el secretari d'estat de Seguretat, Antonio Camacho, i la secretària d'estat per a Iberoamèrica, així com l'alcalde de Madrid, Alberto Ruíz-Gallardón, i la presidenta de la comunitat madrilenya, Esperanza Aguirre. En aquest marc, els dos líders del PP s'han donat breument la mà, el primer contacte en públic després de la polèmica generada al voltant de les llistes populars per anar a les eleccions generals del 9 de març.

Entre les víctimes que assisteixen al Congrés, que clausurà aquest dimecres el Defensor del Poble, Enrique Múgica, hi ha la colombiana Clara Rojas, que només arribar aquest dilluns a Madrid va fer una crida al seu govern i a la guerrilla a flexibilitzar les seves posicions. En roda de premsa, Clara Rojas va deixar clar que, perquè la guerrilla no sigui considerada grup terrorista, primer cal que es comprometi a alliberar les persones que encara té segrestades.

Anar al contingut