Azkoitia

Azkoitia enterra amb tots els honors l'històric dirigent del PNB Xabier Arzalluz

La cerimònia s'ha fet al seu poble natal, a Guipúscoa, i hi ha assisit el govern basc en ple i representants polítics del País Basc i de Catalunya

RedaccióActualitzat

Xabier Arzalluz, mort aquest dijous als 86 anys, ja descansa al seu poble natal, Azkoitia. En aquest localitat guipuscoana, s'hi han fet els funerals amb tots els honors a l'històric dirigent del PNB. Hi ha assistit el govern basc en ple i representants polítics del País Basc i de Catalunya.

El funeral s'ha fet aquest dissabte al vespre, a la parròquia Santa María la Real d'Azkoitia. Hi han assistit el lehendakari, Iñigo Urkullu, la direcció del PNB, i Arnaldo Otegi d'Eh Bildu, entre d'altres.

En representació catalana, el conseller d'Interior, Miquel Buch, l'excoordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, i els diputats d'ERC Gabriel Rufián i Joan Capdevila.

Miquel Buch i Eduard Pujol al costat del lehendakari Urkullu i el president del PNB, Andoni Ortuzar (EFE)

 

Arnaldo Otegi al funeral d'Arzalluz (EFE)

 

Gabriel Rufián ha destacat la figura d'Arzalluz com un personatge clau per entendre "la història d'Euskal Herria i l'Estat":

"Un personatge únic que va marcar diverses generacions, és clar, i al que agradés més o menys se li entenia perfectament tot. Durant molts anys va ser una persona que va representar gran part de la societat d'Euskal Herria i per això mereix un gran respecte polític i intel·lectual."

En canvi, s'hi han trobat a faltar figures amb qui Arzalluz va compartir una època, com dirigents destacats del PP i el PSOE. Sí que hi han anat representants del Partit Socialista d'Euskadi com Idoia Mendia i Iñaki Arriola:



A més de donar el condol a familiars i amics, Urkullu ha destacat el compromís amb la causa del poble basc de l'exlíder del PNB a qui, al seu parer, els bascos li deuen un reconeixement

"Va saber conjugar la seva visió i projecció del que és la construcció nacional amb la construcció social. Crec que les basques i bascos, més enllà d'ideologies, devem un reconeixement a la seva persona. Una persona de ment brillant que va tenir un compromís amb la causa del poble basc i que va ser un impulsor del que avui és Euskadi."

Arzalluz va dirigir el PNB entre el 1980 i el 2004. Va ser un dels grans protagonistes de la política basca i espanyola durant les dècades dels 80 i 90 i una figura clau en el desenvolupament de l'autogovern basc.

ARXIVAT A:
País Basc
Anar al contingut