Ayuso posa condicions a tancar la ciutat de Madrid i les zones amb més incidència de Covid
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (EFE)

Ayuso posa condicions a tancar la ciutat de Madrid i les zones amb més incidència de Covid

Només acceptaria el que li demana Sanitat si ho aplica també a la resta de municipis de tot l'Estat i si es fan PCR a Barajas i a l'AVE. El vicepresident Aguado demana un "alto el foc polític".

RedaccióActualitzat

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, estaria disposada a tancar totes les zones de Madrid amb més de 500 casos de coronavirus per cada 100.000 habitants, tal com li ha aconsellat el Ministeri de Sanitat. I això inclouria la ciutat de Madrid, que ara mateix registra 740 casos per cada 100.000 habitants, més del doble que la mitjana espanyola. 

Però Ayuso, que s'ha resistit fins ara a seguir les recomanacions de Sanitat, hi posa dues condicions. Només acceptaria aquesta mesura si se segueix el mateix criteri a la resta de municipis de tot l'Estat. A més, reclama també com a condició que es facin tests PCR a l'aeroport de Barajas, a l'AVE i a altres viatges per tren.
            
Aquestes condicions han transcendit després que aquest dissabte el ministre de Sanitat, Salvador Illa, llancés un ultimàtum a Madrid i assegurés que "s'ha de prendre el control de la pandèmia" i demanés a la presidenta popular que "revisés" les mesures preses per la seva administració per contenir la propagació del virus.

Poc després d'aquesta compareixença d'Illa, la crisi s'ha agreujat encara més amb la dimissió del portaveu del Grup Covid-19, Emilio Bouza, només 48 hores després de ser nomenat. En una carta ha explicat que se li havia promès que hi hauria "voluntat de concòrdia política" entre els dos governs, però lamenta que "en les actuals circumstàncies" el grup creat no és el seu lloc.
 

Aquest diumenge, ha intervingut en el debat via Twitter el vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, que ha demanat un "alto el foc polític". Aguado ha dit que ha parlat amb els ministres Illa i Darias per tal de continuar les reunions entre les dues administracions i reconduir la situació. "Els madrilenys mereixen que acordem conjuntament les mesures per protegir la seva salut", ha reblat.

El ministre Illa ha confirmat també aquest diumenge que segueixen les negociacions i insisteix en què s'han de revisar les mesures a Madrid. 

 

El govern espanyol estudia com intervenir a Madrid

Mentrestant, la situació ha estat tan tensa en les últimes hores, que el govern espanyol està decidit a intervenir a la Comunitat de Madrid si no rectifica.

La decisió, però, encara no està presa i depèn dels moviments que faci el govern de Díaz Ayuso. Si la Moncloa decidís intervenir, escolliria la via menys dolorosa i la que tingui menys costos polítics. No seria, doncs, l'aplicació d'un estat d'alarma només per a la comunitat, un tràmit que a més hauria de passar pel Senat, on el govern espanyol podria perdre la votació.

L'opció escollida seria la més tècnica: el Decret de la Nova Normalitat aprovat al mes de juny un cop acabades les fases del confinament.
 

Aquest dilluns, noves mesures

Tot això passa a poques hores que entrin en vigor noves mesures de restricció de moviments a Madrid a 8 zones més, que se sumen a les 37 on ja s'apliquen. D'aquesta manera, sumaran un total de 45 zones que afectaran més d'un milió de veïns.

Aquestes mesures restrictives per barris ha generat protestes per considerar que castiguen els barris més pobres.
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de MadridPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut