Ayuso només confinarà Madrid durant els dos ponts de novembre
Díaz Ayuso en una compareixença de premsa (EFE/Víctor Lerena)

Ayuso només confinarà Madrid durant els dos ponts de novembre

Confinament perimetral durant set dies al País Valencià, una de les autonomies que encara no ho havia anunciat

RedaccióActualitzat

Ja són tretze les comunitats autònomes, de les quinze peninsulars, que s'han decantat pel tancament perimetral dels seus territoris. L'últimes a decidir-ho ha estat el País Valencià, que ho ha fet aquest dijous al vespre. Catalunya i Cantàbria també ho han anunciat aquest dijous. Cada comunitat ha triat fer el confinament durant una setmana o quinze dies.

La que s'ha desmarcat d'aquesta fórmula ha estat la comunitat de Madrid. La presidenta Isabel Díaz Ayuso ha assegurat que només confinarà perimetralment Madrid dos caps de setmana de novembre, aquest i el següent, que a la Comunitat de Madrid són de tres dies festius.

 

Aquest dilluns que ve és festiu a Madrid i en altres territoris, pel trasllat de Tots Sants, que cau en diumenge. El dilluns 9, d'altra banda, és la festivitat de l'Almudena.

Durant un acte d'homenatge als docents celebrat a la seu del govern madrileny, Díaz Ayuso ha dit que "no estic d'acord a tancar Madrid" perquè "no tinc cap estudi sanitari que em demostri que sigui el millor".

Ha tornat a parlar, com ja ho havia fet dimecres, de "mesures quirúrgiques".

"Això ja ho han fet altres comunitats autònomes i espero que se'ns escolti perquè puguem prendre altres mesures intermèdies i, d'aquesta manera, evitar desplaçaments massius."


Dimecres, Ayuso es va reunir a Àvila amb els presidents de Castella-la Manxa, el socialista Emiliano García Page, i de Castella i Lleó, el popular Alfonso Fernández Mañueco. Semblava que hi havia un acord de tots tres per tancar perimetralment els respectius territoris, però mentre els dos líders castellans sí que van anunciar la mesura, la presidenta madrilenya va expressar públicament la seva discrepància.

La voluntat de confinar perimetralment la Comunitat de Madrid només durant el cap de setmana topa amb el decret d'estat d'alarma aprovat pel govern espanyol, que estableix un mínim de set dies per aplicar la mesura.

Díaz Ayuso s'ha mostrat oberta a dialogar per poder aplicar mesures més flexibles i ha defensat que, de vegades, potser farà falta "tancar un dia, tancar-ne tres o no tancar".

A Madrid, els bars i restaurants continuen oberts. Sí que hi ha toc de queda, però comença a mitjanit, hora que alguns consideren massa tard per fer efectiu el confinament nocturn.

Hi ha 32 zones sanitàries de la comunitat confinades, però gairebé sense controls policials que vigilin el moviment de persones.

La presidenta madrilenya sempre ha argumentat que Madrid és una ciutat "lliure" que lluita contra la Covid-19, però que també lluita per mantenir oberta l'economia.

Díaz Ayuso assegura que les xifres milloren, però diverses veus ho qüestionen i des d'alguns centres sanitaris s'assegura que si les xifres minven és perquè es fan menys proves.

L'enfrontament obert entre la presidenta madrilenya i el govern espanyol va començar, paradoxalment, després d'una gran escenificació d'entesa durant la visita de Pedro Sánchez a la seu de la Comunitat de Madrid, el 21 de setembre, i l'anunci de la posada en marxa d'un grup de treball conjunt sobre la Covid-19.

La tensió va començar a pujar aquella mateixa setmana, i vint dies després, Díaz Ayuso i l'alcalde de Madrid, el també popular José Luis Martínez-Almeida, van acusar Sánchez de "segrestar" els ciutadans de Madrid.

Les primeres discrepàncies ja havien començat durant la desescalada iniciada en el primer estat d'alarma, arran de la decisió de Sanitat de mantenir la Comunitat de Madrid en la fase zero mentre altres territoris ja passaven a la fase u, que Ayuso va anunciar que portaria als tribunals.


La majoria de comunitats, confinades

A tot Espanya ja hi ha tretze de les quinze comunitats peninsulars, amb governs de diferent color polític, confinades perimetralment.

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha anunciat aquest dijous al vespre el confinament perimetral de la Comunitat Valenciana a partir d'aquest divendres al migdia. Aquesta mesura s'allargarà durant set dies en què la població no podrà entrar ni sortir del País Valencià però es podrà moure entre municipis.

El País Valencià ha estat l'última autonomia en anunciar la mesura. El president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha anunciat l'adopció d'aquesta mesura aquest matí.

Catalunya quedarà confinada perimetralment a partir d'aquest divendres. A aquesta mesura s'afegirà, els caps de setmana, el confinament perimetrals dels municipis.

No han anunciat confinaments perimetrals Galícia i Extremadura, que, de fet, a la pràctica sí que estan confinades, amb la resta d'Espanya, perquè només limiten amb comunitats confinades i amb Portugal.

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de Madrid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut