L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, i la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, en la roda de premsa d'aquest dimarts
L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, i la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, en la roda de premsa d'aquest dimarts (EFE / Javier López)

Ayuso i Almeida acusen el govern espanyol de "segrestar" els madrilenys

Illa defensa que només actua amb criteris sanitaris, mentre que Ajuntament i Comunitat de Madrid insisteixen a demanar l'anul·lació de l'estat d'alarma

Actualitzat

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, continua insistint que el govern espanyol aixequi l'estat d'alarma a la regió, vigent des d'aquest divendres. En aquesta batalla sense treva, aquest dimarts Ayuso ha fet front comú amb l'alcalde de la capital de l'estat, el també popular José Luis Martínez-Almeida, i han acusat Pedro Sánchez de "segrestar" els ciutadans madrilenys i "arruïnar" la seva economia.

Díaz Ayuso i Martínez-Almeida posen l'accent en l'estratègia de confinament per zones de salut per esgrimir que ja s'ha baixat dels 500 casos per cada 100.000 habitants a la capital i els vuit municipis de la seva conurbació, un dels criteris per aplicar les restriccions.

 

Els criteris per aplicar l'estat d'alarma van ser tres: superar els 500 positius per 100.000 habitants, tenir més d'un 10% de positivitat i que l'ocupació de les UCI a nivell regional estigués per sobre del 35%. Segons l'informe del Ministeri de Sanitat d'aquest dimarts, la incidència acumulada de la Covid-19 a la Comunitat de Madrid les dues últimes setmanes és de 489,15 casos per cada 100.000 habitants.

És per això que acusen La Moncloa d'"inventar-se un canvi de regles" per mantenir l'estat d'alarma. Díaz Ayuso ha lamentat que s'hagin incrementat les exigències "sense cap criteri sanitari":

"Dinamitar l'estat de dret amb l'excusa del bé comú és el camí recte a l'anarquia i el retorn dels règims autoritaris."

 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa
El ministre de Sanitat, Salvador Illa (EFE / Emilio Naranjo)

 

El Ministeri de Sanitat nega que s'hagin canviat les regles i descarta aixecar anticipadament l'estat d'alarma. El ministre Salvador Illa assegura que l'executiu només actua amb criteris sanitaris

"No parlaré de res que no siguin termes sanitaris. Ens vam plantejar l'estat d'alarma per un període de 14 dies. Treballarem amb Madrid per veure quines mesures tenen previstes per arribar al voltant dels 100 casos d'incidència acumulada."

 

La presidenta autonòmica ha demanat a Pedro Sánchez "tornar al diàleg" per estudiar com poden posar fi a l'aplicació de l'estat d'alarma per "no fer encara més mal a l'economia més important d'Espanya".

Per la seva banda, l'alcalde de Madrid ha dit que els ciutadans de la capital no mereixen ser "ostatges de batalles polítiques".

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de MadridEstat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut