Ayuso només confinarà Madrid durant els dos ponts de novembre
Díaz Ayuso en una compareixença de premsa (EFE/Víctor Lerena)

Ayuso defensa l'avantatge fiscal de Madrid atacant Sánchez i l'independentisme

La presidenta de Madrid va fer aquestes declaracions un dia abans de la seva visita a Catalunya per reunir-se amb persones vinculades a l'ensenyament, el món empresarial i l'hostaleria

ERC anunciava dimarts que havia aconseguit esgarrapar 100 milions més del projecte inicial de pressupostos del govern de Pedro Sánchez, pel que la suma final seran 2.339 milions d'euros per a Catalunya el 2021, entre inversions directes i transferències.

Entre els acords dels republicans amb el govern espanyol per aprovar els pressupostos de l'Estat hi ha la previsió d'estudiar la manera d'acabar amb l'anomenat dúmpig fiscal, és a dir, les rebaixes d'impostos que ofereixen algunes comunitats, sobretot Madrid, per atraure empreses i grans fortunes. Aquest anunci ha enfurismat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso:

"Seré el pitjor malson de qui vulgui tocar la butxaca al contribuent madrileny per pagar la festa i la corruptela a l'independentisme."

La presidenta madrilenya ha fet dels avantatges fiscals un dels seus cavalls de batalla. A Madrid es paga menys IRPF, menys impostos de successions i no es paga res per la transmissió de patrimoni. Uns beneficis que, sumats a l'efecte capitalitat que afavoreix que les grans empreses hi tinguin la seu principal, fan que moltes grans fortunes s'hagin traslladat a la capital d'Espanya.

De fet, aquesta comunitat concentra prop de la meitat dels impostos recaptats, tot i que representa només un 20% del PIB espanyol. El govern del PSOE i Unides-Podem vol acabar amb aquesta situació tot i l'oposició irada d'Isabel Díaz Ayuso.

El primer episodi d'aquesta nova batalla s'ha evidenciat amb un agre intercanvi de declaracions entre Pedro Sánchez i la presidenta de Madrid, que ha aprofitat per carregar contra els independentistes catalans.

Exabrupte contra l'independentisme i visita a Catalunya

"Hi ha molts governs autonòmics que estan d'acord amb harmonitzar fiscalment el nostre país per garantir la igualtat d'oportunitats de tots els espanyols, visquin on visquin", assegurava Pedro Sánchez en la cimera hispanoitaliana celebrada aquest dimecres.

"El que busquen els que volen la desigualtat entre espanyols no és el millor per a Catalunya, sinó el pitjor per a Madrid", va dir també dimecres la presidenta de la comunitat autònoma al programa "Espejo público" d'Antena 3.

Ayuso viatja aquest dijous a Barcelona per reunir-se amb representants de sectors tan diversos com l'ensenyament, el món empresarial i l'hostaleria. Aprofitarà aquestes trobades per treure pit per haver aconseguit reduir la corba de contagis de coronavirus sense imposar restriccions ni als comerços ni als bars i restaurants.

ARXIVAT A:
Balances fiscals
Anar al contingut