Toni Cantó ha estat nomenat director d'àrea de l'Oficina de l'Espanyol de la Comunitat de Madrid, de nova creació i dependent de la Conselleria de Cultura

Ayuso crea l'Oficina de l'Espanyol, hi posa Cantó i l'oposició hi veu un "xiringuito"

Toni Cantó ha encaixat el nomenament agraint la confiança a Ayuso i assegurant que l'espanyol és una font d'oportunitats "arraconada per l'esquerra i el nacionalisme"

Actualitzat

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha situat al capdavant d'un nou departament autonòmic, l'Oficina de l'Espanyol, l'exportaveu de Ciutadans a València Toni Cantó.

"La llengua espanyola és un actiu cultural, social i econòmic que compartim amb gairebé 600 milions de persones a tot el món i que té un potencial extraordinari que la Comunitat de Madrid vol explotar", ha declarat l'executiu madrileny a la presentació del nou organisme, que depèn de la Conselleria de Cultura.

Aquest organisme es dedicarà a fer de Madrid "la capital de l'espanyol a Europa" i a establir relacions institucionals per impulsar "les oportunitats econòmiques" de la llengua castellana.

El portaveu de l'executiu madrileny, Enrique Ossorio, ha subratllat que la proposta d'una oficina de la llengua castellana ja estava recollida als programes electorals d'Ayuso.

No ha concretat quantes persones conformaran l'Oficina, però sí que ha explicat que el càrrec que Cantó ocuparà és del rang de direcció d'àrea. Segons el Portal de Transparència de la Comunitat de Madrid, la seva retribució anual seria de 75.084 euros.

Cantó ha encaixat el nomenament agraint la confiança a Ayuso i assegurant que l'espanyol és una font d'oportunitats "arraconada per l'esquerra i el nacionalisme".



"El xiringuito"

Aquest nomenament ha aixecat ampolles entre els partits de l'oposició, ja que consideren que aquest organisme duplica càrrecs i funcions --l'Institut Cervantes ja fa la tasca de promoció a l'exterior--.

Dels primers a pronunciar-se ha estat l'exvicepresident de la Comunitat de Madrid i membre de Ciutadans, Ignacio Aguado, que s'ha limitat a dues paraules: "el xiringuito".

Probablement, Aguado fa referència als mateixos mots que feia servir Cantó a l'hora de qualificar les propostes d'altres forces polítiques, com per exemple la reforma de l'impost de successions, les polítiques contra la violència masclista del Ministeri d'Igualtat i la conselleria homòloga valenciana, o, fins i tot, les polítiques lingüístiques de la Generalitat de Ximo Puig.

El portaveu de Més País-Equo al Congrés, Íñigo Errejón, ha criticat la decisió de donar un "xiringuito ridícul" a l'exdiputat de Ciutadans, i ho ha contrastat amb el tancament d'ambulatoris a Madrid per falta de recursos públics.

Al parer d'Errejón, "és evident" que la comunitat no necessita una oficina per potenciar la llengua comuna i per "disputar la capitalitat europea de l'espanyol" a ciutats com Oslo (Noruega) o Reykjavík (Islàndia), ha afegit amb sorna.

 

També ha criticat el nomenament el diputat de Compromís Joan Baldoví: "A Toni Cantó sempre li toca, si no és un xiulet, és una pilota", ha dit fent broma.

Baldoví ha explicat que quan Cantó va anunciar la seva sortida de la política, volia escriure que "Roma no paga a traïdors", però ara veu demostrat que "Ayuso sí que paga a traïdors". "Seguirà fent teatre des d'un xiringuito inventat que segur que no servirà per a res", ha conclòs

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha respost a les crítiques dels qui considera els partits "dels 23 ministeris o les ambaixades independentistes" per l'escàndol de la creació de la nova Oficina de l'Espanyol.



Cantó, de Cs al PP

Cantó va abandonar Ciutadans el març passat, durant el comitè executiu que el partit va convocar amb urgència després de la fallida moció de censura a Múrcia i la convocatòria d'eleccions a Madrid.

A la seva sortida, l'exdirigent taronja va criticar durament les decisions adoptades, ja que la seva aposta era que Cs i el PP concorreguessin junts a les eleccions madrilenyes.

Va carregar contra l'exvicepresident regional, Ignacio Aguado, a qui considerava un dels responsables del trencament de l'executiu per l'operació Múrcia.

Dies després, Cantó va començar a fer campanya activa per la presidenta madrilenya. Ayuso i l'exportaveu de Ciutadans a València, que ja es coneixien d'abans, es van reunir a Puerta del Sol a mitjans de març per tractar del seu fitxatge a la llista electoral del PP madrileny.

La candidatura de Cantó no va arribar a materialitzar-se perquè va ser tombada pel Tribunal Constitucional. Després de les denúncies de l'oposició, es va saber que no estava empadronat a la Comunitat de Madrid en el moment de tancament del cens, requisit indispensable que estableix la llei electoral de la regió.

Tot i això, l'exdiputat de Ciutadans va seguir treballant per a la candidatura del PP i va anar a nombrosos actes de campanya, on es podia veure una bona sintonia entre els dos. "Passi el que passi, sempre seràs un dels nostres", va arribar a traslladar-li Ayuso.

ARXIVAT A:
Isabel Díaz Ayuso
Anar al contingut