Els autònoms més afectats per la pandèmia rebran 3.000 euros del paquet d'ajuts estatal

Forma part d'un paquet d'11.000 milions anunciat per Pedro Sánchez fa 2 setmanes i que el debat intern dins el govern espanyol ha endarrerit

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un pla d'ajudes als sectors econòmics més afectats per la crisi de la pandèmia, sobretot el turisme i l'hostaleria.

El pla està dotat amb 11.000 milions d'euros, i consta de tres partides, la més important de les quals són 7.000 milions d'ajudes a fons perdut "de caràcter finalista" per eixugar deutes i pagar despeses fixes d'empreses i autònoms.

Els autònoms que tributen per estimació objectiva d'IRPF rebran 3.000 euros. La resta d'empreses i autònoms, fins a 200.000 mil euros.

També hi ha 3.000 milions d'ajut financer amb l'aval de l'Estat per reestructurar els crèdits de l'ICO, i 1.000 milions més per recapitalitzar empreses mitjanes a través de Cofides.

Impacte diferencial a les Canàries i les Balears

La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha subratllat "l'impacte diferencial" de la pandèmia sobre l'economia turística de les illes Canàries i les Balears.

En el cas de les Canàries, la caiguda del PIB ha estat al voltant d'un 20%, i a les Balears puja fins al 27%. El pla d'ajudes preveu un "tracte especial" cap a aquests territoris: dels 7.000 milions d'ajudes directes, 2.000 estaran destinades a les comunitats autònomes insulars, i 5.000 seran per a les empreses i autònoms de la resta de comunitats.

Seguint els criteris establerts pel Ministeri -- uns criteris que s'han d'actualitzar --, a Catalunya li correspondrien entre 900 i 1.000 milions d'euros. Un càlcul estimat que no confirmen ni el Ministeri ni la Generalitat.

Aquests 7.000 milions d'euros, que seran gestionats per les autonomies amb la supervisió d'Hisenda, se sumen als 16.000 milions que l'Estat ha transferit a les comunitats entre el 2020 i el 2021.

Turistes a l'aeroport de Palma (EFE)

30% menys de facturació

Per rebre aquestes ajudes s'haurà d'acreditar una caiguda de la facturació d'almenys el 30% respecte a abans de la pandèmia, i s'hauran de destinar a pagar lloguers o altres despeses fixes.

La petita empresa i els autònoms, fins a 10 treballadors, hi poden concórrer acreditant pèrdues del 40% d'ingressos.

Les ajudes directes oscil·laran entre els 4.000 i 200.000 euros com a màxim en empreses i autònoms. Els autònoms que tributen per estimació objectiva d'IRPF rebran 3.000 euros.

A més, per rebre les ajudes, les empreses hauran de mantenir la seva activitat fins al juny del 2022, i no podran repartir dividends ni augmentar la retribució dels directius durant els dos anys següents.

La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha explicat que l'objectiu d'aquest pla és "anticipar-se a possibles problemes de solvència empresarial" i "evitar que la Covid-19 tingui un impacte estructural" en l'economia espanyola. Calviño assegura que el govern treballa en un escenari "d'acceleració" econòmica cap al segon semestre de l'any.

Reestructuració de deutes

Pel que fa als 3.000 milions d'euros per reestructurar avals de l'ICO, Calviño ha explicat que serviran per "evitar el sobreendeutament de l'empresa i assegurar la liquiditat l'any 2021".

L'Institut de Crèdit Oficial ha avalat, fins a dia d'avui, 120.400 milions d'euros, dels quals prop de la meitat (51.586 milions) han estat destinats al comerç i l'hostaleria, els sectors més afectats pels tancaments.

De forma complementària, s'afegeixen 1.000 milions d'euros gestionats per Cofides per a la recapitalització d'empreses mitjanes "estratègiques".

Aquest pla també estén, fins a finals del 2021, les moratòries concursals en empreses.

Comunitats autònomes o Hisenda?

El debat s'ha centrat en qui gestionaria la partida de 7.000 milions, si Hisenda directament o les comunitats autònomes, i finalment seran aquestes les que se n'encarregaran.

Els criteris de concessió, però, seran comuns i controlats per l'Agència Tributària, i hauran de garantir que serveixen per evitar el tancament d'empreses.

En aquest sentit, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat que el decret del pla d'ajudes ordena el govern espanyol a firmar el repartiment dels fons amb les comunitats en el termini d'un mes i deu dies, a comptar des de la publicació al BOE.

"Mai abans s'havia fet un esforç d'aquesta magnitud per al conjunt d'empreses i el conjunt de treballadors. Les comunitats autònomes, que són les principals provisores de serveis als ciutadans, durant el 2020 i 2021 hauran rebut el finançament més gran de la seva història", ha dit la ministra d'Hisenda i portaveu del govern, María Jesús Montero, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari que ha aprovat el paquet.

Anunciat fa 15 dies

Aquestes ajudes les va anunciar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el 24 de febrer al Congrés, però la definició s'ha endarrerit pel debat entre els socis del govern, PSOE i Unides Podem.

En un principi s'havien d'aprovar en el Consell de Ministres de dimarts, però finalment s'ha optat per no esperar fins la setmana que ve i fer-ne un d'extraordinari avui divendres.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimarts presidint el Consell de Ministres a Madrid (EFE)
ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut