Josep Tarradellas al balcó de la Generalitat en el seu retorn a Barcelona.
Josep Tarradellas al balcó de la Generalitat en el seu retorn a Barcelona.
Barcelona

Avui fa 35 anys del retorn de Tarradellas i del seu "Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí!"

El 23 d'octubre de 1977 Josep Tarradellas va tornar a Barcelona després de 38 anys d'exili. El 1954 havia estat proclamat president de la Generalitat com a sucessor de Josep Irla.

RedaccióActualitzat
Aquest 23 d'octubre fa 35 anys que Josep Tarradellas va tornar a Barcelona i va pronunciar des del balcó de la Generalitat aquell conegut: "Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí!". Tarradellas tornava aquell octubre de 1977 al país després de 38 anys d'exili amb una plaça plena a vessar. Va ser aleshores quan va pronunciar la frase que ha passat a la història, precisament, des del mateix balcó on Francesc Macià havia proclamat la República catalana el 1931.

Quatre dècades, va passar a l'exili el que havia estat conseller primer de Lluís Companys durant la Guerra Civil. El 1954 Tarradellas va ser nomenat, a Mèxic, successor de Josep Irla i Bosch com a president de la Generalitat a l'exili i en va garantir la legalitat durant més de 20 anys.

Tarradellas va tornar a Catalunya després de la mort de Franco per encapçalar una Generalitat provisional, formada per dotze consellers, que havia d'aprovar l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 1979 i convocar eleccions al Parlament el 1980.
Anar al contingut