Avís del govern espanyol a CaixaBank i BBVA pels ERO: "No és temps d'acomiadaments"

Els sindicats critiquen que Goirigolzarri, president de CaixaBank, tindrà un sou anual d'1,65 milions (el triple del que cobrava a Bankia) quan s'acomiadaran 8.291 treballadors

Actualitzat

El govern espanyol, en un gest inèdit, ha enviat una carta a CaixaBank i al BBVA per advertir les dues entitats que la seva obligació és intentar buscar alternatives i acords per minimitzar els ERO que han plantejat.

El Ministeri de Treball demana rigorositat a les dues entitats en la tramitació dels dos expedients de regulació i els adverteix que seguirà al detall tot el procés. Un toc d'atenció de la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ha dit que ara no és temps de fer acomiadaments massius:

"Abans de formular un acomiadament, han de plantejar mesures alternatives. És a dir, han de presentar un pla d'acció social que plantegi raons diferents a l'última opció que són els acomiadaments massius. Per tant, el govern d'Espanya som proactius i, insisteixo, no és el temps dels acomiadaments."

Els expedients de CaixaBank i BBVA afectarien més d'11.000 empleats a tot l'estat, 2.000 a Catalunya.

CaixaBank va anunciar el 20 d'abril un dels ERO més grans de la història del sector financer espanyol per retallar la plantilla en prop de 8.300 treballadors, gairebé el 19% del personal que té l'entitat a Espanya. A més planeja tancar 1.534 oficines, un 27% del total de la xarxa.

Dos dies més tard, el BBVA va anunciar un altre ERO, en aquest cas sobre 3.800 treballadors a tot l'estat, l'equivalent al 16% de la seva plantilla.

És la primera vegada que el Ministeri de Treball intervé en un procés d'acomiadament col·lectiu des del 2012. Després, amb la reforma laboral, es va prohibir a l'administració vetar aquest tipus de processos.

Avui, a la junta d'accionistes de CaixaBank, el seu president, José Ignacio Goirigolzarri, s'ha sentit al·ludit i ha reiterat que la seva voluntat és arribar a acords amb els sindicats:

"Una fusió com la que estem portant a terme requereix una redimensió de les nostres plantilles a curt termini per preservar el màxim nombre de llocs de feina de forma sostenible en el futur. "

Però aquest divendres, a les portes del Palau de Congressos de València, on es feia la junta d'accionistes, s'han manifestat sindicats i uns 400 treballadors en contra de l'ERO i de la pujada del sou del nou president de l'entitat.

Goirigolzarri cobrarà el triple que a Bankia

Els sindicats retreuen al president de CaixaBank que en aquest context de reestructuració s'hagi apujat el sou. A partir d'ara, Goirigolzarri percebrà una remuneració fixa anual d'1,65 milions d'euros, el triple de la que tenia com a president de Bankia, on el seu sou estava limitat pel govern espanyol. A més, Goirigolzarri tindrà una retribució variable de fins a 200.000 euros en cas de complir uns objectius, així com un incentiu a llarg termini, en accions de l'entitat.

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, davant la junta d'accionistes
La junta d'accionistes ha aprovat la nova retribució del president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri (EFE/ Biel Aliño)

Una pujada de sou que als sindicats els sembla del tot incongruent mentre s'està retallant la plantilla i que Ruth Bolaños, de CCOO, li ha retret davant la junta d'accionistes:

"8.291 acomiadaments forçosos i retallades laborals per a tota la plantilla. Perdó, per a gairebé tota... perquè no s'havia refredat encara la cadira de l'antic president i vostè, senyor Goirigolzarri, no va dubtar a triplicar-se el sou. Bravo!"

 

ARXIVAT A:
Banca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut