Avís del Consell d'Estat per la falta de mecanismes de control dels fons europeus
L'informe sobre els fons de la UE per a la recuperació post-Covid avala la major part del decret llei del govern espanyol
Avís del Consell d'Estat per la falta de mecanismes de control dels fons europeus

Avís del Consell d'Estat per la falta de mecanismes de control dels fons europeus

L'informe sobre els fons de la UE per a la recuperació post-Covid avala la major part del decret llei del govern espanyol

TEMA:
Pedro Sánchez
Pedro Sánchez, divendres passat al Palau de la Moncloa (EFE / Emilio Naranjo)
Pedro Sánchez, divendres passat al Palau de la Moncloa (EFE / Emilio Naranjo)

L'informe del Consell d'Estat sobre el decret del govern espanyol per la gestió dels fons europeus per a la Covid s'ha fet públic aquest dilluns. En el text, l'òrgan consultiu mostra la seva preocupació per l'"eliminació o modulació de mecanismes de control" en la contractació administrativa, els convenis o les subvencions previstes pel decret.

L'informe no es coneixia quan, el 28 de gener, el Congrés dels Diputats va convalidar el decret, gràcies al vot a favor de Bildu i l'abstenció de Vox. Posteriorment, el PP i Ciutadans van revelar l'existència de l'informe i van reclamar al govern espanyol que el publiqués.

El document, de 97 pàgines, incorpora diverses observacions, algunes de les quals considera "essencials", i posa èmfasi en el fet que la Unió Europea desenvoluparà un "paper fonamental en la vigilància de la correcta gestió i execució dels fons" assignats.

El dictamen, que no és vinculant, demana a l'executiu de Pedro Sánchez que reforci els mecanismes de supervisió de les ajudes que arriben de Brussel·les per afrontar la recuperació econòmica. El Consell d'Estat justifica les seves puntualitzacions per "aconseguir un elevat nivell de seguretat jurídica i econòmica de les mesures que puguin adoptar-se per a la gestió dels fons europeus".

 

L'òrgan admet que el context actual de crisi sanitària, social i econòmica "demana una certa modulació de les exigències derivades del principi d'estabilitat pressupostària", però apunta que això no ha de comportar "una eliminació e tots els controls de naturalesa econòmico-pressupostària":

"Sens dubte, l'observació més rellevant es refereix a la supressió de la pràctica totalitat dels instruments de control previstos amb caràcter general per a la subscripció de convenis i les seves eventuals modificacions."

Els fons europeus per la Covid consisteixen en 140.000 milions d'euros que la Unió Europea posa a disposició d'Espanya fins al 2026 per ajudar a la recuperació econòmica després de la crisi per la pandèmia. D'aquests diners, 72.000 milions seran en ajudes directes a fons perdut.

 

Ursula von der Leyen i Charles Michel, després del Consell Europeu telemàtic de la setmana passada
Ursula von der Leyen i Charles Michel, després del Consell Europeu telemàtic de la setmana passada (EFE / Olivier Hoslet)

 

L'oposició creu que l'informe és "demolidor"

L'oposició al govern Sánchez sosté que l'informe del Consell d'Estat és crític amb el decret del govern espanyol. El líder del PP i cap de l'oposició, Pablo Casado, considera "demolidor" el dictamen i ha retret a l'executiu de Pedro Sánchez que l'ocultés durant la campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya.

En una piulada, Casado ha anunciat que sol·licitarà la compareixença urgent de la vicepresidenta primera de l'executiu, Carmen Calvo, i del cap de gabinet de Sánchez, Iván Redondo. A més, el líder dels populars critica que el decret permet "repartir a dit els fons de la UE sense control parlamentari ni administratiu":

 

 

Pel que fa a Ciutadans, la portaveu de la formació, Melisa Rodríguez, ha dit que el decret de la Moncloa "és un nyap que pinta malament, una manipulació". Rodríguez ha alertat que el dictamen del Consell d'Estat reflecteix que les mesures "tenen un tuf" que les ajudes podrien assignar-se "a dit" i sense controlar-ne la despesa.

 

 

Per la seva banda, el govern espanyol ha assegurat que els suggeriments plantejats pel Consell d'Estat es van incorporar en el text abans de l'aprovació al Congrés. Fonts de l'executiu han destacat que les observacions de l'òrgan "es referien a aspectes concrets i puntuals" i que el projecte tenia una "opinió favorable" del Consell d'Estat "en el seu conjunt".

 

Consulta el dictamen del Consell d'Estat sobre els fons europeus per a la recuperació econòmica:

 

Dictamen del Consell d'... by Moderador Noticies Web

 

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezCoronavirus
Anar al contingut