Avenç en el càncer de mama agressiu: un fàrmac podria evitar la quimioteràpia

Ho demostra el primer estudi d'àmbit mundial sobre aquesta alternativa terapèutica, liderat des de l'IDIBAPS-Hospital Clínic

RedaccióActualitzat

Avanç important en la lluita contra el càncer de mama. Un estudi liderat per l'IDIBAPS-Hospital Clínic demostra per primera vegada al món que es pot evitar la quimioteràpia en el tractament de tumors agressius d'origen hormonal.

A banda d'un medicament hormonal, aquests investigadors han tractat les pacients amb un fàrmac biològic que desactiva una proteïna present en els tumors, i que fins ara sempre s'havia utilitzat com a complement de la quimioteràpia. Per primer cop s'ha aplicat el tractament com a primera opció en un grup de 106 pacients de 21 centres de tot l'estat.

Un dels coinvestigadors, Aleix Prat, cap del Servei d'Oncologia Mèdica del Clínic, ha explicat a Catalunya Ràdio quina és la conclusió d'aquesta nova estratègia:

"Nosaltres ens vam fer la pregunta de si realment aquests fàrmacs, més que utilitzar-los per afegir més tractaments, serien útils per evitar o substituir la quimioteràpia. I el que ha demostrat aquest estudi és que aquesta estratègia té sentit i realment aquests fàrmacs tenen una eficàcia, a priori, molt similar, si no superior, a la quimioteràpia."

 

Aleix Prat i Joaquín Gavilá, investigadors d'aquest nou tractament

Un 70% dels tumors de mama són hormonals i entre un 30% i un 40% es consideren d'alt risc. Aquests tumors serien els que es podrien tractar amb la nova estratègia.

A l'estudi s'ha constatat que la meitat dels pacients han reduït la mida i l'agressivitat dels tumors, tal com assenyala Aleix Prat:

"El que hem vist és que en un 50% dels casos la resposta és excel·lent amb aquests fàrmacs. Una de cada dues pacients fa una resposta excel·lent. No només disminueix la mida del tumor, sinó que quan analitzem el tumor, veiem que deixa de ser un tumor agressiu biològicament. Passa a ser un d'aquests tumors hormonosensibles, que tenen un millor pronòstic o millors característiques."

L'estudi també és innovador per la manera com s'han seleccionat les pacients. No només s'han tingut en compte criteris clínics per seleccionar les dones que es podrien beneficiar més del nou tractament, sinó també genòmics i de biologia dels tumors.

La idea és que aquesta nova estratègia terapèutica sense quimioteràpia, publicada a The Lancet Oncology, es pugui administrar a mitjà termini després de fer nous estudis de confirmació de resultats.

 

La meitat dels pacients de l'estudi han reduït els tumors (Reuters)​


Noves teràpies contra el càncer de mama resistent en metàstasi

Coincidint amb aquest nou tractament impulsat des del Clínic, investigadors de dos centres hospitalaris més de Catalunya -del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i de l'Hospital Quirón de Barcelona- han desenvolupat dues teràpies innovadores que han tingut efectes positius en pacients d'un càncer de mama agressiu (HER2+) en metàstasi.

Els treballs publicats al New England Journal of Medicine (NEJM) suposen un augment a les opcions terapèutiques per a pacients en qui la malaltia havia progressat amb els tractaments anteriors.

Cristina Saura, coautora d'un dels dos estudis i investigadora del VHIO, preveu que els medicaments utilitzats en aquestes teràpies es faran servir en el futur:

"Les nostres pacients han pogut beneficiar-se abans de la seva aprovació d'uns fàrmacs que estic convençuda que s'acabaran convertint en un estàndard de tractament."

 

 

ARXIVAT A:
CàncerSalutCiència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut