Avenç contra la metàstasi cerebral causada pel melanoma: un nou fàrmac es mostra eficaç

Es tracta d'un assaig preclínic dirigit per Joan Seoane, del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, i els resultats han portat a començar a reclutar pacients per a un assaig clínic

RedaccióActualitzat

Un assaig preclínic amb mostres de pacients ha demostrat que una substància anomenada C1a té més eficàcia que els tractaments actuals contra la metàstasi cerebral causada pel melanoma. Ja s'han començat a reclutar pacients per a un assaig clínic que analitzarà la seguretat i eficàcia d'aquest compost.

L'estudi l'ha dirigit el doctor Joan Seoane, del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), i hi han participat investigadors del Campus Vall d'Hebron, de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellinzona (Suïssa) i dels laboratoris Roche. S'ha publicat a Cancer Research.

El melanoma maligne és la principal causa de mort per càncer de pell. Es calcula que el 2020, a tot el món, es van produir més de 57.000 casos mortals.

A més, els pacients amb aquest tipus de tumor poden presentar metàstasi cerebral, una malaltia molt difícil de tractar. Entre un 7% i un 20% dels pacients amb melanoma presenten metàstasi cerebral en el moment del diagnòstic. En fases posteriors, el percentatge augmenta al 70%.

Foto del doctor Seoane en el laboratori
El doctor Seoane ha dirigit l'estudi(VHIO)

La supervivència dels pacients amb melanoma amb mutació en el gen BRAF ha millorat considerablement en els darrers anys gràcies als tractaments disponibles amb inhibidors dels punts de control immunitari (anomenats ICI) i les combinacions d'inhibidors de BRAF i del gen MEK.

Tot i així, no tots els pacients responen i molts acaben desenvolupant resistència a aquests tractaments. I si es produeix la metàstasi cerebral el tractament és molt més difícil, en part perquè els fàrmacs no poden travessar la barrera hematoencefàlica que protegeix el cervell i no hi poden arribar.

Gràcies a la donació de mostres de teixit per part de pacients amb melanoma operats per metàstasis cerebrals, els investigadors han pogut fer estudis preclínics en què s'ha demostrat la penetració i l'eficàcia del fàrmac.

Es podria convertir en una alternativa terapèutica

El C1a és un potent inhibidor del gen BRAF que pot travessar la barrera hematoencefàlica i penetrar en el cervell i que aconsegueix millors resultats que els fàrmacs utilitzats actualment.

Per al doctor Joan Seoane, professor investigador d'ICREA i codirector del Programa de Recerca Preclínica i Translacional del VHIO, les proves "han demostrat una activitat sorprenent en models metastàtics cerebrals" i això obre la porta a proves clíniques:

"Els nostres resultats han donat suport a la validació clínica d'aquest nou agent en el marc de les teràpies existents i ja s'estan reclutant pacients per a un assaig clínic que analitzarà aquest compost. Un resultat positiu de l'assaig podria donar una alternativa terapèutica als pacients amb metàstasi cerebral del melanoma".

Amb el temps, els tumors acaben adquirint resistència als tractaments dirigits. Per això, els investigadors també van estudiar els mecanismes de resistència per ajudar a evitar que el tumor s'escapi de l'acció del C1a, i van intentar identificar una possible estratègia de tractament combinat per prolongar encara més les respostes anticanceroses.

La identificació del mecanisme ajudarà a identificar biomarcadors de resposta al tractament, segons Ester Bonfill Teixidor, primera coautora de l'estudi i membre del Grup d'Expressió Gènica i Càncer del VHIO, liderat per Joan Seoane.

Els resultats van mostrar que el C1a també promou respostes anticanceroses potents quan es combina amb l'anti-PD1. Aquesta combinació també redueix dràsticament l'aparició de recidives i la resistència al tractament amb C1a. Per això, aquesta combinació terapèutica podria donar una esperança nova a aquesta població de pacients.

 

ARXIVAT A:
CàncerRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut