Avenç contra els abusos sexuals a menors: prescriuran més tard per evitar la impunitat

L'avantprojecte de Llei de Protecció de la Infància i l'Adolescència, aprovat pel consell de ministres, obliga a denunciar els familiars davant de qualsevol indici de violència

Actualitzat

L'avantprojecte de Llei de Protecció de la Infància i l'Adolescència, aprovat avui pel consell de ministres, era una norma molt esperada pels col·lectius que han lluitat per treure a la llum el que durant dècades s'ha intentat amagar, tal com ha explicat aquest dimarts la ministra portaveu del govern espanyol, M. Jesús Montero.

Les xifres aportades pel Ministeri de l'Interior, en què es comptabilitza 38.000 víctimes d'abusos durant el 2019, no és tota la realitat d'aquesta mena de delictes, que, segons el vicepresident del govern, Pablo Iglesias, no es poden permetre mai més que quedin impunes.

La novetat més esperada per a aquesta llei era la prescripció del delicte que, segons totes les associacions que han batallat per eliminar aquesta xacra social, consideren inacceptable.

nens
 

Prescripció ampliada

S'estén el temps de prescripció dels delictes més greus comesos contra les persones menors d'edat i el còmput del termini de prescripció
es comptarà a partir que la víctima hagi complert els trenta anys d'edat
.

Es generalitza el deure de comunicar qualsevol situació de violència sobre nens, nenes o adolescents a l'autoritat competent, encara que no sigui constitutiva de delicte. També per a aquells col·lectius professionals que tinguin un contacte habitual amb persones menors d'edat.

S'obliga a denunciar el cònjuge i els familiars pròxims de la persona que hagi comès un fet delictiu quan es tracti d'un delicte greu comes contra una persona menor d'edat.

nens
 

Coordinador de benestar escolar

De manera coordinada amb la reforma de la Llei d'Educació, es crea la figura del coordinador de benestar i protecció a tots els centres educatius per assegurar el funcionament dels protocols d'actuació davant d'indicis d'assetjament escolar, ciberassetjament i assetjament sexual.

Es crea també la figura del delegat de protecció en les entitats que realitzen activitats esportives o d'oci amb persones menors d'edat per al compliment dels protocols d'actuació enfront de qualsevol forma de violència.

També es regula la imposició de la pena de privació de la pàtria potestat als penats per homicidi o per assassinat en dues situacions: quan l'autor i la víctima tinguessin en comú un fill.

 

Formació a jutges i fiscals

Es regula la necessitat de formació especialitzada en les carreres judicial i fiscal, exigida per tota la normativa internacional, en matèria de drets fonamentals de la infància i l'adolescència.

S'estableix que les Forces i Cossos de Seguretat, a nivell estatal, autonòmic i local comptin amb unitats especialitzades en la sensibilització, i prevenció de situacions de violència sobre persones menors d'edat.

Es dona una nova regulació als delictes d'odi, incorporant l'edat com a causa de discriminació, tant sobre els nens, nenes i adolescents com  sobre les persones d'edat avançada i incloent la aporofòbia i l'exclusió social dins d'aquests tipus penals.

 

nens ordinador
 

Més control d'internet

Es regulen les actuacions públiques dirigides a garantir l'ús segur i responsable d'Internet per part dels nens, nenes i adolescents, famílies, personal educador i professionals que treballin amb menors.

Es crearà un canal específic de denúncia davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades per a garantir una adequada protecció del dret fonamental a la protecció de dades personals i la ràpida retirada d'Internet els continguts que atemptin greument contra menors

Es reconeix el dret a l'assistència jurídica gratuïta de les persones menors d'edat i de les persones amb discapacitat necessitades d'especial protecció víctimes de delictes violents greus, amb independència de la situació econòmica de la víctima.

ARXIVAT A:
Pederàstia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut