Avenç contra el càncer de pulmó: un biomarcador prediu l'eficàcia de la immunoteràpia

Un equip liderat per Manel Esteller ha estudiat centenars de tumors de pulmó fins a detectar que els que presentaven una empremta epigenètica concreta responien millor a la quimioteràpia

Actualitzat

Un equip liderat pel català Manel Esteller ha descobert un dels factors epigenètics que determinen la resposta a la immunoteràpia contra el càncer de pulmó. L'article, publicat a "The Lancet Respiratory Medicine", mostra que un patró d'alteracions epigenètiques en el càncer de pulmó permet predir si aquest tumor respondrà a la teràpia amb l'anticos anti-PD-1, la immunoteràpia utilitzada més freqüentment en oncologia.

La immunoteràpia està suposant un gran avenç en el tractament contra el càncer, però es troba amb alguns problemes. En primer lloc, no tots els pacients hi responen: la immunoteràpia no és eficaç en tots els casos; en el cas del càncer de pulmó, només ho és en 1 de cada 4.

Un altre problema és que són fàrmacs cars, un fet que s'agreuja si s'administra a pacients als quals no farà efecte. Per últim, la immunoteràpia no està exempta d'efectes secundaris. Per tot plegat, són importants els biomarcadors que indiquin quins seran els pacients als quals els farà efecte la immunoteràpia.

Una empremta que millora la resposta a la quimioteràpia

Els investigadors han estudiat centenars de tumors de pulmó fins a detectar que els que presentaven una empremta epigenètica concreta, batejada com a Epimmune, responien millor a la quimioteràpia en comparació a aquells que no la tenien. L'Epimmune assenyala quins tumors de pulmó seran sensibles a la immunoteràpia descrita, segons indica Esteller:

"Els senyals epigenètics, com la metilació de l'ADN, actuen com a interruptors de l'electricitat que encenen o apaguen milers dels nostres gens. Per tant, pensem que també haurien de participar en els programes que la cèl·lula tumoral utilitza per escapar-se del control del sistema immune"

El marcador Epimmune es troba en un terç dels càncers de pulmó i presenta un enriquiment en limfòcits T i B. Aquesta signatura epigenètica pot ser una bona eina per ajudar a decidir si un pacient ha de rebre immunoteràpia i també dona pistes de com es pot convertir un tumor immune "fred" en un de "calent" que pugui respondre a la immunoteràpia.

 

ARXIVAT A:
SalutCàncer
Anar al contingut