Imatge d'un investigador analitzant cànnabis per a usos terapèutics
Un investigador analitzant cànnabis per a usos terapèutics

Aval a l'ús terapèutic del cànnabis per a l'endometriosi i el dolor oncològic

Es podrà dispensar amb prescripció mèdica, en farmàcies comunes, a més de les hospitalàries, que reuneixin certs requisits

La subcomissió de cànnabis medicinal del Congrés dels Diputats dona l'aval a la regulació d'aquesta substància amb finalitats terapèutiques. Entre les novetats que s'han afegit al text durant les negociacions hi ha l'ampliació de la llista de patologies en què se'n permet el consum, que ara incorpora l'endometriosi i el dolor oncològic.

La prescripció la podran fer "exclusivament professionals sanitaris" i els productes es podran dispensar en farmàcies comunes, però "preferentment en farmàcies hospitalàries".

El text s'ha aprovat amb els vots a favor del PSOE, Unides Podem, Ciutadans, PNB i PDeCAT, l'abstenció d'ERC i Bildu, i el vot en contra del PP i Vox.

La regulació és la proposta definitiva que la setmana que ve s'haurà de votar a la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés. Després, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) haurà d'aplicar la normativa i garantir la disponibilitat dels productes al mercat farmacèutic.


Endometriosi i dolor oncològic 

Aquestes dues patologies han acabat entrant --juntament amb algunes formes d'epilèpsia-- a la llista d'afeccions en què l'ús terapèutic del cànnabis es considera indicat, i que no estaven previstes en l'informe inicial del PSOE.

Les patologies que ja s'admetien són: l'esclerosi múltiple, les nàusees i vòmits derivats de la quimioteràpiai el dolor crònic no oncològic (inclòs el dolor neuropàtic).

Aquestes indicacions terapèutiques es podrien ampliar "quan els estudis aportin indicis consistents", segons la subcomissió, que fa èmfasi en la necessitat que "es generi més investigació de qualitat en aquest camp, i que la informació generada en aquesta investigació sigui la base en la presa de decisions".

Planta de cànnabis (Pixabay/TinaKru)
Planta de cànnabis (Pixabay/TinaKru)

Farmàcies i distribució

Una de les novetats més importants en les conclusions de la subcomissió és que s'obre la porta a la dispensació del cànnabis medicinal a farmàcies comunitàries, tal com reclamaven, per exemple, des d'Unides Podem i més grups de l'esquerra. El PSOE ha hagut de cedir en aquest punt, ja que limitaven la dispensació a les farmàcies hospitalàries.

La distribució serà amb fórmules magistrals amb extractes o preparats estandarditzats de cànnabis. "L'existència de preparats estandarditzats --disponibles en altres països europeus-- amb una composició definida, suposa un avantatge en termes de dosificació, estabilitat i maneig", argumenta la subcomissió.

Aquests productes haurien de lliurar-se "a partir de la xarxa de farmàcies del sistema de salut, amb preferència a les farmàcies hospitalàries i explorant l'alternativa de les farmàcies comunitàries que puguin reunir els requisits".

El text afegeix que es valorarà de quina manera les farmàcies podran elaborar fórmules magistrals a partir d'extractes o preparats estandarditzats de cànnabis "per a l'ús directe en determinats casos, assegurant-ne l'estabilitat i uniformitat". També s'admet l'ús de preparats amb flor de cànnabis, però només en "projectes experimentals". En això, PNB, Bildu i ERC i Unides Podem hi estaven a favor, mentre que el PSOE s'hi oposava. Finalment, el text ha quedat en un punt intermedi.


Prescripció mèdica i registre de pacients

El text concreta que la prescripció l'han de fer metges especialistes i proposen que es promogui la formació en l'ús terapèutic del cànnabis entre els professionals de la medicina.

També s'aconsella la creació d'un registre centralitzat dels pacients a qui es prescriuen i dispensen aquests productes derivats del cànnabis a través dels serveis autonòmics de salut. "Aquests registres poden ser la base per avaluar els resultats obtinguts amb el tractament en diferents perfils de pacients, i així millorar progressivament el coneixement sobre el medicament i beneficiar, en darrer terme, els pacients", justifica la subcomissió. Una proposta del PSOE amb el suport d'Unides Podem a la qual s'han oposat partits com el PNB, ERC i Bildu.  

PSOE, PP i Vox han volgut puntualitzar que aquesta regulació no implica "més disponibilitat i consum de cànnabis fora del context clínic". Per això el text acaba recomanant que s'avaluï periòdicament l'ús terapèutic del cànnabis i les dades de consum entre la població.

 

ARXIVAT A:
SalutCàncerCànnabis
Anar al contingut