Imatge d'arxiu del conseller Tresserras amb part dels documents retornats. (Foto: ACN)
Imatge d'arxiu del conseller Tresserras amb part dels documents retornats. (Foto: ACN)
Salamanca

Autoritzat el trasllat d'una nova remesa de "papers de Salamanca" de particulars

El Ministeri de Cultura ha autoritzat el trasllat d'una nova remesa de "papers de Salamanca" cap a Catalunya. Són 270 caixes amb documents i gairebé 500 llibres pertanyents a particulars i entitats, que tindran com a destinació l'Arxiu de Sant Cugat del Vallès. Els propietaris podran recuperar els originals o deixar-los en dipòsit a l'arxiu. Fa un any i mig de l'anterior tongada de documents confiscats durant la Guerra Civil i quatre de la primera. Després d'aquest última remesa, encara continuen a Salamanca unes 1.600 caixes i gairebé 4.000 llibres pendents de retorn.

Actualitzat
El vistiplau de Cultura permetrà que el retorn sigui "imminent". De fet, podrien arribar a Catalunya aquest dimarts. Entre el material que tornarà hi ha 37 caixes del Sindicat Agrícola Cooperatiu de Lleida que recull les fitxes dels seus afiliats i 235 caixes de la demarcació de Barcelona amb arxius de la Comissaria General d'Ordre Públic, com permisos d'armes. També hi ha arxius del Centre Autonomista o la CNT, amb butlletins informatius o fins i tot llicències per conduir taxis.

Entre els llibres hi ha els volums que es van confiscar de la biblioteca d'Antoni Rovira i Virgili, que contenen volums dedicats per Aurora Bertran, López Picó, Apel·les Mestres o Ferran Soldevila.

La primera remesa de documents confiscats a particulars i entitats va arribar al desembre del 2008.

 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut