Façana de la seu del Tribunal Suprem
Façana del Tribunal Suprem (Europa Press/Jesús Hellín)

Autònoms jubilats que encara treballen: el Suprem fixa quan poden cobrar tota la pensió

El Suprem estableix doctrina sobre la compatibilitat de la pensió de jubilació i el treball per compte propi

Actualitzat

El Tribunal Suprem ha fixat doctrina per al cas dels autònoms amb jubilació activa, els que combinen la pensió amb el treball.

En dues sentències, la sala quarta estableix que, per poder rebre el 100% de la pensió alhora que es desenvolupa una activitat per compte propi, no n'hi ha prou de ser membre d'una comunitat de béns o administrador d'una societat limitada.

Segons el Suprem, cal que el pensionista desenvolupi una activitat per compte propi, a títol individual, i tingui contractat algun treballador. No accepta, per tant, que aquest assalariat estigui contractat per la comunitat o la societat limitada.


Discrepància sobre la jubilació activa

La Llei General de la Seguretat Social preveu que la pensió de jubilació es pugui combinar amb una feina, ja sigui per compte aliè o propi, i que, com norma general, es cobri el 50% de la pensió.

De forma excepcional, però, diu que "si l'activitat es realitza per compte propi i s'acredita tenir contractat, com a mínim, un treballador, la quantia de la pensió compatible amb el treball arribarà al 100%".

En els casos analitzats, els beneficiaris de la pensió de jubilació van al·legar que tenien contractades diverses persones a través de la comunitat de béns de la qual formen part.

Tenint en compte que aquesta condició implica assumir personalment les responsabilitats derivades, els pensionistes van defensar que tenien dret a la pensió sense cap disminució.

Els jutges, però, consideren que en casos com aquests no té lloc, perquè qui apareix com a ocupador no és el pensionista sinó la comunitat de béns.

Les sentències s'han adoptat amb divisió, perquè tres dels deu integrants de la sala han emès un vot particular.

 

ARXIVAT A:
PensionsAutònomsDrets laborals
Anar al contingut