Un autobús que serveix de punt de vacunació contra la Covid al centre de Viena (APA/Dpa/Herbert Neubauer)

Àustria vol confinar els no vacunats a partir de dilluns

El govern federal vol aprovar la mesura diumenge i dues regions ja han avançat que s'hi sumaran

Ferran Vila CabanasActualitzat

La situació de la pandèmia s'ha descontrolat a Àustria, i la resposta de l'executiu central no s'ha fet esperar: pensa aprovar, aquest diumenge, un confinament per a qui no estigui vacunat i no hagi passat la malaltia.

La voluntat del govern és negociar la mesura amb els nou estats federals al llarg del cap de setmana, i que els confinaments comencin a ser efectius dilluns.

Els governs de les dues regions amb les dades de contagi més altes i la taxa de vacunació més baixa, l'Alta Àustria i Salzburg, ja han confirmat que dilluns aplicaran la mesura, però encara no han confirmat els detalls d'aquesta aplicació ni com es controlarà.

El país registra aquests dies un rebrot descontrolat de casos i hospitalitzacions, encara que no de morts, però el govern ha decidit augmentar la pressió perquè el 35% de la població que no s'ha vacunat ho faci com més aviat millor.

Els casos detectats al país s'han disparat en pocs dies: ara superen els 10.000, quan fa tot just tres setmanes els casos diaris rondaven els 3.000.


Un confinament "a l'austríaca"

El confinament a Àustria no va suposar a la primera onada un tancament absolut, ja que, a banda d'anar a treballar o a comprar, també es va permetre sortir a passejar per tenir cura de la salut mental.

El canceller austríac Leonhard Foeger durant una roda de premsa a Viena (Reuters / Leonhard Foeger)


Ja tenien prohibida l'entrada a restaurants o centres d'estètica

El confinament seria un pas més en les mesures per pressionar el grup dels no vacunats que no han passat la malaltia. Des de dilluns ja se'ls aplica a tot el país la prohibició d'entrar a locals d'oci i gastronomia, centres d'estètica o esdeveniments amb més de 25 persones.

El canceller federal, Alexander Schallenberg, ha insistit aquest divendres que "la majoria de la població que s'ha protegit" no ha de perdre llibertats per protegir els que no s'han vacunat.


Preocupació al centre i l'est d'Europa

La desconfiança cap a les vacunes –que se suma a la campanya antivacunes del partit ultranacionalista FP֖ no és exclusiva d'Àustria.

El centre i l'est d'Europa tenen ara algunes de les xifres més altes de contagis, hospitalitzacions i mortalitat per Covid, i les més baixes d'immunització de la UE, una situació que ha posat en alerta les autoritats.

Des de la República Txeca fins a Bulgària i des d'Àustria a Romania, s'han assolit els últims dies màxims absoluts des que va començar la pandèmia i en alguns països el sistema hospitalari està, una vegada més, a punt de col·lapsar.


Suspensions de sou i tocs de queda

La República Txeca intenta combatre la situació amb una campanya de publicitat en què ensenyen malalts reals en estat crític, mentre que Eslovàquia (amb el 42% de vacunats) ha anunciat que qui no s'hagi vacunat no cobrarà el sou.

A Romania, els no vacunats tenen prohibit sortir de casa entre les 10 de la nit i les cinc del matí.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Confinament
Anar al contingut