Àustria, primer país europeu a confinar només els no vacunats de Covid

Durant deu dies, només poden sortir de casa per anar a treballar, al metge o botigues essencials, segons ha aprovat el govern

Actualitzat

El govern austríac obliga els no vacunats de Covid a confinar-se a casa a partir d'aquest dilluns. Àustria només té el 65% de la població vacunada; un dels percentatges més baixos de l'Europa occidental.

Després d'una trobada amb els governadors, el canceller Alexander Schallenberg ha confirmat aquest diumenge la mesura, que ja s'havia avançat, amb l'objectiu de frenar els contagis, que s'han disparat com mai des que va començar la pandèmia.

"El percentatge de vacunació és vergonyosament baix i sense apujar-lo no podrem sortir d'aquest cercle viciós"

Està previst que el confinament s'allargui deu dies, fins al 24 de novembre. El Parlament austríac ha aprovat aquest diumenge la mesura, amb l'opció d'ampliar-la, fet que necessitaria una nova votació.
El cap de setmana hi ha hagut cues als punts de vacunació

Sortir a treballar i comprar menjar

Els no vacunats o els que encara no s'hagin curat de la Covid només podran sortir de casa per anar a treballar, estudiar o anar a comprar a botigues de primera necessitat.

També poden sortir al carrer per anar al metge, vacunar-se o per fer una passejada.

El que tenen prohibit és anar a botigues no essencials, a restaurants, bars, gimnasos i esdeveniments culturals i esportius, entre d'altres.

Els menors de 12 anys queden exclosos del confinament i les escoles funcionaran normalment.

"La situació és seriosa. La quarta onada ens afecta plenament. Això és degut a la variant delta, però també a la baixa taxa de vacunació", ha dit el canceller federal, el conservador Alexander Schallenberg.

La policia controlarà que es compleixin les normes de forma aleatòria. Les multes arriben als 500 euros per als particulars i 3.600 euros per als establiments que s'ho saltin.

Les autoritats sanitàries van notificar dissabte uns 13.000 nous contagis i 48 morts, que eleven el total d'afectats a 948.000 i els morts, a uns 11.600.

Schallenberg ha donat dades de la incidència de la malaltia segons s'hagin vacunat o no. Ha dit que entre els no vacunats és de 1.700 casos per 100.000 habitants en set dies, amb una forta tendència a l'alça. En canvi, entre les persones vacunades només és de 383 casos per 100.000 persones, amb tendència a la baixa.


Més contagis a Europa

Àustria és el primer país europeu que planteja aquest confinament de no vacunats, però en altres països ja s'estan plantejant noves restriccions. El Centre Europeu de Control de Malalties ha considerat aquesta setmana la conjuntura sanitària "molt inquietant" en 10 països de la Unió Europea, com els Països Baixos o Polònia, i en un grau de gravetat per sota hi col·loca Alemanya o Dinamarca.

Mapa de contagis de la Covid a Europa
Mapa de contagis de la Covid a Europa

L'augment de contagis ha començat al nord d'Europa, per l'arribada del fred, i s'està estenent als països que no mantenen cap restricció i amb un índex baix de vacunació.

Als Països Baixos ja han aprovat un nou confinament parcial amb tancament de la restauració i botigues a les vuit del vespre i trobades familiars de només quatre persones a les cases.


Pot passar, a Catalunya?

El debat de noves restriccions també està obert a Catalunya, que no es manté al marge d'aquest creixement de contagis; una pujada que afecta sobretot les persones no vacunades. La investigadora del BIOCOMSC, Clara Prats, explica que un bon país per emmirallar-se és Dinamarca: "Han augmentat, però no estan en nivells preocupants, per la vacunació sobretot entre vulnerables. El que esperem és el mateix. Tenim marge de creixement".

Prats creu que ara podem mantenir el creixement sense que afecti hospitals i UCIs, però si s'allarga en el temps i hi ha circulació del virus "sí que pot afectar l'entorn hospitalari".

I la clau, per tant, continua sent la vacunació: "La diferència entre tenir un 70 o un 75% de la població vacunada té un efecte molt més elevat que la diferència entre tenir-ne un 20 o 25%. A mesura que ens apropem a vacunacions altes, un petit percentatge juga un paper més important encara".

La vacunació a Catalunya fa setmanes que està estancada.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Àustria
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut