Austràlia sacrificarà 10.000 camells perquè no consumeixin aigua en plena sequera
Els camells van ser introduïts a Austràlia en el segle XIX (Pexels)

Austràlia matarà 10.000 camells perquè no consumeixin aigua en plena sequera

La mesura es pren en una regió remota i poc poblada del sud del país on viuen 2.300 persones

Xavier DuranActualitzat

Uns 10.000 camells seran sacrificats en una remota regió poc habitada del sud d'Austràlia per evitar que accedeixin a les fonts d'aigua utilitzades pels habitants de la zona.

Les autoritats d'Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY), una àrea amb govern local, han anunciat que, durant almenys cinc dies a partir d'aquest dimecres, uns franctiradors tindran com a missió abatre els camells.

APY és una zona molt extensa, més de tres vegades Catalunya, on només viuen 2.300 persones. Tot i que sense la virulència que a la veïna Nova Gal·les del Sud, la calor, la sequera i els incendis també han afectat la regió. I això fa dels camells uns competidors pels recursos hídrics que utilitzen les persones. Així ho manifestava en un comunicat el govern local.

"Amb les condicions de sequera actuals i futures, les grans acumulacions de camells amenacen les comunitats i infraestructures d'APY i cal controlar-los."

Una membre del consell local, Marita Baker, ha exposat la situació al diari "The Australian":

"Estem en unes condicions d'una calor insuportable. Ens trobem malament, perquè els camells venen i deixen anar excrements. Arriben al voltant de les cases i intenten aconseguir aigua dels aparells d'aire condicionat."

El gerent de les terres d'APY, Richard King, ha declarat a la cadena ABC que s'aprofitarà el moment en què els camells s'acostin a l'aigua per disparar-los des d'helicòpters, perquè normalment es mouen pel desert en grups més petits.

Un animal introduït

El problema de la disputa per l'aigua entre camells i humans no és nou. Camells i dromedaris van ser importats des de l'Índia, aleshores colònia britànica, i des de l'Afganistan, que en part també pertanyia al Regne Unit. L'objectiu era utilitzar-los en transport i construcció en el procés de colonització d'Austràlia. Quan els mitjans mecànics els van suplir, van ser alliberats.

Això va comportar un progressiu augment de la població salvatge. Segons el portal Camelscan, el 2008 hi havia entre 1 i 1,2 milions de camells, i la població es dobla cada 8 o 10 anys. Per tant, ara hi deu haver almenys uns dos milions de camells salvatges a Austràlia.

Segons els habitants de les regions on n'hi ha, provoquen greus danys al medi natural i a les infraestructures. Els costos anuals són d'uns 10 milions de dòlars australians, uns 6,1 milions d'euros.

Un pla de gestió

La Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) reconeix que en certes circumstàncies cal eliminar una part de les poblacions salvatges, però que això s'ha de fer amb "mètodes que siguin humans, amb objectius concrets i efectius".

El 2010, el govern australià va aprovar un pla per a la gestió del camell assilvestrat, que havia d'encaixar amb l'Estratègia Australiana per al Benestar Animal. En tot cas, el pla assenyala que cal una "reducció immediata, substancial i sostinguda del seu nombre i de l'impacte en les terres". Contemplen el sacrifici, però també l'esterilització.

El camell no és l'únic animal introduït a Austràlia que ara es veu com un problema. A finals del segle XIX s'hi va portar una petita població de 24 conills. Al llarg del temps, la població va anar augmentant i ara es calcula que n'hi ha uns 200 milions.

ARXIVAT A:
Ecologia
Anar al contingut