50 anys de lluita LGTBI: 1 de cada 3 països encara castiga l'homosexualitat
Austràlia va dir "sí" al matrimoni homosexual el 2017

Austràlia diu "sí" al matrimoni homosexual

Gairebé el 62% dels australians es mostren favorables al casament entre persones del mateix sexe en una consulta no vinculant i el primer ministre ja ha dit que cal canviar la llei

Juli RodésActualitzat

Els australians són majoritàriament partidaris que els homosexuals es puguin casar. Així ho mostra el resultat d'una consulta no vinculant organitzada per l'Oficina Australiana d'Estadística que es va poder contestar per correu durant dos mesos.

Aquesta matinada, quan s'ha fet públic el recompte, milers d'australians han sortir al carrer per celebrar el resultat. 

En la consulta hi han participat 12,7 milions de persones, el 79,5% del cens, i el "sí" ha guanyat amb el 61,6% dels vots. 

El primer ministre, Malcolm Turnbull, partidari del "sí", ha declarat que els australians "han votat sí a la justícia, al compromís i a l'amor" i que, en conseqüència, espera que, abans del Nadal, el Parlament modifiqui la llei vigent. També s'ha mostrat convençut que els diputats votaran "amb la seva ànima i la seva consciència" sense tenir en compte la posició del seu partit sobre aquesta qüestió.

 

El debat sobre la legalització del matrimoni homosexual havia creat tensions en el govern conservador d'Austràlia, que té partidaris i detractors que les persones del mateix sexe puguin casar-se. 

Es dona la circumstància que l'actual Llei de Matrimonis australiana, que data de 1961, va ser esmenada el 2004 per precisar que el matrimoni és exclusivament la unió entre un home i una dona.

Els partidaris del "no" han felicitat els seus adversaris, però han avisat que buscaran obtenir algunes concessions legals, com ara que les empreses que organitzen casaments es puguin negar a fer-ne d'homosexuals, o que els pares puguin canviar els fills d'escola si consideren que el centre atempta contra els seus valors.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
Anar al contingut