Augmenten les multes per dur la ITV caducada des de la pandèmia: 85 cada dia

En només tres anys, a les comarques gironines s'han doblat les sancions per no tenir la ITV del cotxe al dia

RedaccióActualitzat

Tenir la ITV del cotxe al dia és indispensable per poder circular, però cada cop hi ha més conductors que la porten caducada. Així ho demostra el nombre de sancions que hi ha per aquest motiu: cada dia, els Mossos d'Esquadra posen 85 multes a cotxes que no han passat la inspecció tècnica de vehicles.

Les sancions s'han disparat des del 2019, quan se'n posaven 60 al dia. Ara, se'n posen 85. Abans de la pandèmia, les multes a tot Catalunya per no tenir la ITV al dia van ser 22.165 i l'any passat aquesta xifra es va enfilar fins a 31.380. Un increment de més d'un 40%.

Aquest augment encara és més acusat a les comarques gironines, on en tres anys s'han doblat aquest tipus de sancions. Cada dia s'hi posen 20 multes. Segons la policia, un dels motius principals és que ha crescut el nombre de vehicles envellits, que necessitarien moltes reparacions per passar la ITV, tal com apunta el cap dels Mossos de Trànsit de Girona, Joan Costa:

"Aquests diners de la reparació moltes vegades superen el valor de venda del vehicle i el propietari va estirant fins que el vehicle pugui anar aguantant."

La multa per portar la ITV caducada és de 200 euros, 100 si es paga de seguida.

Els turismes han de començar a passar la ITV a partir del quart any, una dada que alguns conductors no sempre tenen present.

"És nou, fa quatre anys que el tinc i ara diuen que cada quatre anys s'ha de passar. I a mi no m'ha arribat cap notificació com abans, que t'arribava a casa la carta que havies de passar la ITV", explica David González.

Cua per passar la ITV en una estació
Cua per passar la ITV en una estació (ACN)

Picaresca durant la pandèmia

Durant la pandèmia, amb les mesures sanitàries, els tècnics de la ITV no enganxaven els distintius al vidre del cotxe i els entregaven en mà.

Segons assenyala Joan Costa, això va generar "una certa picaresca de conductors o propietaris que feien una revenda d'aquests adhesius". Costa afegeix que els agents es troben "molts vehicles que estan circulant amb adhesius que són legals però que no corresponen al vehicle".

Aquests casos es consideren delictes de falsificació i les penes van dels tres als sis mesos de presó, amb multes que poden arribar als 12.000 euros.

 

ARXIVAT A:
MobilitatMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut