Quatre noies d'esquena amb la bandera LGTBI a la Pride Barcelona
Entre gener i maig, els Mossos ha tingut constància de 75 delictes (ACN/Natàlia Segura)

Augmenten les denúncies de delictes contra el col·lectiu LGTBIQ+: "Tenim un enemic actiu"

Els Mossos, les entitats del col·lectiu LGTBIQ+ i les víctimes afirmen que cada cop hi ha més sensibilitat sobre la importància de denunciar i que per això afloren més agressions

Aitor Álvarez GarcíaActualitzat

Els Mossos, les entitats del col·lectiu LGTBIQ+ i les mateixes víctimes asseguren a TV3 que cada cop hi ha més sensibilitat sobre la importància de denunciar les agressions i que per això afloren més casos. Si al 2015 van arribar als Mossos 47 delictes contra gais, lesbianes o trans, al 2021 en van ser 215.

 

La xifra no ha parat de pujar en els darrers anys. La comunitat LGTBIQ+ insisteix a mostrar-se tal com és sense por, però reconeixen que es veuen obligats a seguir sent prudents, perquè continuen havent-hi persones que els volen fer mal: "La por l'hem de revertir en què hem de controlar", assegura Eugeni Rodríguez, l'històric president de l'Observatori contra l'Homofòbia.

Rodríguez afegeix: "Tenim un enemic que és actiu i que ens vol agredir, per tant la por no és bona consellera, però tampoc fer com si res". I conclou que "s'ha de ponderar".

El 2021 va ser dur pel col·lectiu, amb fets gravíssims com l'assassinat de Samuel, a Galícia, i la brutal agressió homòfoba del Somorrostro. I si ens fixem en fets més recents, el col·lectiu ha patit molt l'atac terrorista d'Oslo d'aquest divendres, amb dues persones mortes. De fet, a la manifestació del Pride de dissabte, es veien moltes pancartes en solidaritat amb les víctimes noruegues.


"El que no es denuncia, no existeix"

I, mentrestant, a Catalunya les agressions no s'aturen. Entre gener i maig d'aquest any, la policia catalana ha tingut constància de 75 delictes contra homosexuals, lesbianes o trans. Un dels casos és el de David Maeso, de 29 anys, que estava xerrant amb uns amics a Esparreguera, al seu poble, quan un grup de joves els va increpar i insultar. Va acabar agredit.

"Un grup de joves ens van dir 'maricón' i jo, en sentir-ho, vaig anar cap allà a dir-los si tenien algun problema. La seva resposta va ser fotre'm un cop de puny, que em va tirar a terra", recorda ara el David, en una entrevista amb TV3.

Malgrat aquesta agressió, el David assegura que no veu el fet de ser gai com un problema o un maldecap: "Estic molt a gust amb qui soc, m'agrada el que faig i el que representa i no m'és cansat. Al contrari: m'és molt divertit", assegura rient.

Els Mossos recorden que "el que no es denuncia no existeix". Joan Miquel Martínez, cap de delictes d'odi i discriminació dels Mossos d'Esquadra, assegura a TV3 que "molts agressors saben que les persones que han estat víctimes no denunciaran els fets per por o per vergonya i això juga a favor de l'agressor i en detriment de futures víctimes".

Martínez recorda que "aquest agressor continuarà fent aquesta acció una vegada i una altra fins que algú s'atreveixi a denunciar o la policia sigui testimoni dels fets".

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
Anar al contingut