Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Barcelona

Augmenten els robatoris de mòbils i patinets a adolescents al voltant d'escoles

La policia diu que la falta de turistes ha fet que joves d'entre 16 i 21 anys busquin víctimes fàcils per robar-los telèfons mòbils, ordinadors portàtils o patinets elèctrics

Actualitzat
TEMA:
Policial

Els robatoris a prop de centres educatius en diversos punts de la ciutat de Barcelona han augmentat els últims mesos. Els Mossos i la Guàrdia Urbana han organitzat un dispositiu específic per lluitar-hi, l'anomenat Pla Tremall.

En el marc d'aquesta operació, van detenir aquest dimarts un menor acusat de cinc robatoris violents en només tres hores a altres menors al barri de Sant Martí.

Els robatoris s'han detectat a Sant Martí, com en aquest cas, però també a Sarrià, Horta i Sants, entre altres barris de la ciutat.

Es tracta de robatoris amb força o intimidació, al voltant de centres escolars, de joves entre 16 i 21 anys que busquen víctimes fàcils per robar-los telèfons mòbils, ordinadors portàtils i patinets elèctrics. Les víctimes són també adolescents una mica més joves, dels primers cursos d'ESO.

La policia assegura que la falta de turistes per la pandèmia ha fet que els lladres que es dediquen a aquest tipus de robatoris hagin canviat d'objectiu i hagin optat, en molts casos, pels menors.

Mossos i Guàrdia Urbana han augmentat la vigilància

Des del desembre fins ara, els Mossos i la Guàrdia Urbana han intensificat la vigilància, uniformada i de paisà, en aquestes zones per enxampar i dissuadir els delinqüents, sobretot els reincidents. 

Amb el desplegament del Pla Tremall contra delinqüents multireincidents s'ha reduït el nombre d'aquest tipus de robatoris, asseguren. Només a la zona de Sarrià, per exemple, s'han detingut 12 persones

Malgrat l'augment d'aquests atracaments, el cos dels Mossos es fa una crida a la calma. Les seves xifres revelen que entre el 2020 i des que va començar el 2021 s'han registrat un 40% menys de delictes, una proporció semblant en el cas de robatoris amb violència i intimidació.

Tot plegat es vincula al context de pandèmia per la falta de turistes. Ens ho explica Sílvia Catà, intendenta coordinadora de Seguretat Ciutadana de la Regió Metropolitana de Barcelona:

"Els turistes són un focus d'atenció per als delinqüents. Què passa en un any de pandèmia com vam tenir l'any passat i estem tenint ara? Que no hi ha turistes al carrer. Què ha passat amb els menors d'edat? Que els delinqüents han vist un filó de persones vulnerables per raó d'edat, a qui fàcilment poden robar o sostreure un telèfon mòbil, un patinet o qualsevol objecte que després puguin col·locar al mercat negre."

Els cossos policials recomanen que sempre es faci denúncia.

Aquest augment de robatoris ha portat alguns centres escolars a fer sessions tutorials i donar estratègies als adolescents per si són víctimes d'aquests delictes. Per exemple, anar més en grup per intentar evitar o dissuadir els atracaments.

També busquen un espai perquè els nens i les nenes puguin canalitzar la por i els sentiments, com explica Lluís Turón Juvanteny, director d'una escola de Sants:

"El que és important és poder donar paraula als nens i les nenes, per com se senten, que treguin aquests neguits, aquestes pors, escoltar la seva veu i parlar lliurement dels seus sentiments per poder canalitzar tot això, no?"

Alguns alumnes han sigut víctimes de robatoris en més d'una ocasió, com el Martí, de 14 anys. La seva mare, Marta Peña, ha explicat que se li van apropar 2 nois; un va abraçar el company que anava amb el Martí i l'altre els va amenaçar perquè els hi donessin els telèfons mòbils. La segona vegada va quedar en intent perquè va passar un home i li va dir que estaven intentant robar-li. El Martí va assegurar que en les dues ocasions es tractava del mateix atracador.

ARXIVAT A:
Policial Mossos d'Esquadra Guàrdia Urbana

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut