Augmenten els rescats a la muntanya: "Fan el Pedraforca com qui va al Tibidabo"

Des de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya recorden la importància de preparar bé les sortides a la muntanya i anar ben equipats

RedaccióActualitzat

Amb el desconfinament, cada vegada hi ha més excursionistes a la muntanya i molts hi van poc preparats. Això ha suposat un augment en els rescats de muntanya, que a Catalunya han crescut un 20%. S'ha passat de 82 el juny del 2019 a 98 al mateix període del 2020.

Un exemple és el Pedraforca, un dels cims més buscats pel públic. Cada any hi passen prop de 200.000 persones. Els caps de setmana són especialment concorreguts, hi poden anar unes 600 persones. Entre setmana i arran de la desescalada, els visitants van a l'alça.

Pedraforca (CCMA)

 

El Parc Natural del Cadí-Moixeró no es planteja per ara mesures per reduir l'aforament al Pedraforca, però sí que treballa perquè els visitants el coneguin des d'altres vessants.

Excursionistes poc preparats

Uns visitants que en molts casos no van ben preparats, tal com alerten guies de muntanya com l'Álvaro Elía:

"Hi ha força gent, ho entenem perquè és un pic molt emblemàtic i és molt maco. Però creiem que falta un punt de seny. A vegades la gent assumeix una mica de risc una mica massa elevat".

Cim del Pedrafroca (ACN)

 

El guarda del refugi Lluís Estasen, al peu de la muntanya, explica que l'augment es va notar sobretot quan es van "obrir les portes" de Barcelona.

"Sempre et trobes els mateixos que et venen amb les vambes Nike, aquestes per anar a Collserola o per anar per aquí o per allà, que no és el mateix que vindre aquí amb les seves botes, vamba-bota, guants, casc, aigua, crema solar..."

 

Més rescats de muntanya

Al Berguedà, entre l'1 de gener i el 30 de juny, s'han realitzat 20 rescats, dos més que el 2020. Tot i ser un creixement puntual, s'ha de tenir en compte que durant quasi tres mesos hi va haver restriccions a la mobilitat. Pel que fa al Pedraforca, només al juny, n'hi va haver tres, un dels quals amb una víctima mortal. En el mateix període de l'any passat no n'hi va haver cap.

 

Des dels Bombers, el sergent de la unitat tècnica dels GRAE, Alfons Estelrich, explica que l'auge de persones que opten per "l'oci de muntanya" comporta que fa alguns anys que l'acumulat anual de rescats al medi natural dels Bombers va a l'alça.

"Això era cantat, tothom estava esperant el desconfinament per sortir i això és el que ha passat i el que esperàvem. Malauradament també venim per accidents mortals perquè no s'ha seguit l'horari de la muntanya, s'han equivocat, han entrat en una canal de difícil sortida i han tingut l'accident."

Aquest mes de juny, però, amb el desconfinament, s'ha notat més. En global, al medi natural, entre rescats marítims i de persones perdudes, han crescut un 18% respecte al mateix mes del 2019, i un 20% en el cas dels de muntanya.

El Pedraforca és la segona muntanya de la Catalunya central on els GRAE actuen més, darrere de Montserrat.

Excursionistes al Pedraforca (CCMA)

 

Estelrich alerta que en cap cas "és una muntanya fàcil" i que el fet que sigui emblemàtica fa que s'hi desplacin persones "que no venen del món excursionista":

"És un lloc on la natura es mostra amb la seva força i el terreny no és fàcil".

 

Planificació prèvia

Des de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, Quim Pons recorda la importància de preparar bé les sortides a la muntanya i també recomana federar-se, demanar informació, conèixer els imprevistos i anar assegurat:

"La gent desconeix el que va a fer. Va a fer el Pedraforca i es pensa que està passejant pel Tibidabo o el Collbaix,  per llocs que són molt més senzills. Com a mínim saber alguna cosa més de muntanya perquè el que ens trobem és que molts cops la gent va a la muntanya sense estar formada, sense saber on va, sense anar ni amb un sol mapa, ni amb un GPS, mal equipada..."

 

El director del Parc Natural del Cadí-Moixeró, Jordi Garcia Petit, ha insistit en la importància de la planificació prèvia ja que considera que encara "hi ha desconeixement".

ARXIVAT A:
Bombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut