Dues furgonetes dels Mossos d'Esquadra al capdamunt de la Rambla (ACN)
Dues furgonetes dels Mossos d'Esquadra al capdamunt de la Rambla (ACN)

Més controls de seguretat a Barcelona davant d'una amenaça d'atemptat per Nadal

El conseller Buch diu que l'alerta feta des dels Estats Units "és una amenaça més de les que tenim i hi treballem amb intensitat"

RedaccióActualitzat

A Barcelona s'ha intensificat la vigilància a la Rambla i altres zones turístiques per l'amenaça d'un atemptat per les festes de Nadal, seguint l'avís dels Estats Units. El consolat nord-americà demana als seus ciutadans que extremin les precaucions durant la seva estada a la capital catalana.

Els Mossos i la Guàrdia Urbana busquen un sospitós amb carnet de conduir autobusos. Les forces de seguretat demanen la documentació als conductors, revisen la càrrega i els deixen marxar. Aquesta operació policial s'està repetint en un extrem de la Rambla, justament al lloc per on va entrar la furgoneta el 17 d'agost del 2017.

La persona que s'està buscant és un ciutadà marroquí que té tots els carnets de conduir i està acostumat a portar autobusos; per això, els controls es fan a tota mena de vehicles sospitosos, també als de gran volum. Hi ha molta policia, armilles de seguretat i armes llargues.

 

Dos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona, amb dos mossos al darrere, controlen els vehicles que circulen pel carrer de Pelai i que volen entrar a la Rambla (ACN)

 

Els Mossos d'Esquadra donen a aquesta amenaça "una credibilitat mitjana". Han augmentat les mesures de control i seguretat de les comissaries. I es manté una especial atenció als vehicles de grans dimensions i als seus conductors. Els Mossos han traslladat l'alerta a les diferents policies locals de Catalunya perquè també intensifiquin la vigilància.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha dit a RAC1 que es tracta d'una amenaça més, que s'està investigant:

"Aquest cas és una mica diferent per un tuit, aquest diumenge, del consolat nord-americà, que hi va donar molta publicitat. I, per tant, se n'ha parlat més. Però d'amenaces en rebem de tant en tant. S'investiguen. Totes es treballen i es busca la manera d'evitar-les en cas que fossin certes."

"És una amenaça més de les que es tenen. En tenim diverses. El terrorisme està globalitzat i tots hem d'extremar la seguretat. Hi estem treballant amb intensitat."

"No crec que augmentem l'alerta del nivell 4 al 5. Ara ja és prou alta."

El conseller Buch destaca el fet que ara tenen més informació sobre l'amenaça terrorista perquè ja formen part del CITCO, el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat:

"Des del setembre d'aquest any han millorat els mecanismes de coordinació antiterrorista, ja que vam entrar a formar part del CITCO. Tenim molta més informació i molta més influència."

 

Un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona revisant la documentació d'un transportista al carrer de Pelai amb la Rambla (ACN)

 

Aragonès admet que s'estudia, però fa una crida a la calma

Tant el conseller Buch com el vicepresident Pere Aragonès han fet una crida a la calma. Aragonès s'hi ha referit a "El matí de Catalunya Ràdio":

"Totes les alertes s'estudien. No se'n deixa mai cap de banda. I aquesta també, evidentment, s'està estudiant i se n'està fent el seguiment. Estem en una situació de 4 sobre 5. Per tant, tots els cossos de seguretat estan en una situació d'alerta, posant totes les energies per analitzar qualsevol moviment. Tampoc cal crear un estat d'alarma ara innecessari, però, evidentment, qualsevol amenaça s'estudia."

Des de l'Ajuntament, la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha confirmat també que hi hagut un avís d'alerta terrorista a Barcelona i que s'hi treballa.

El compte de Twitter de l'Oficina Consular nord-americana diu textualment que a Barcelona "hi pot haver atacs terroristes amb poc o cap avís previ contra enclavaments turístics, nusos de transport i altres espais públics".

 

 

Fa poc més de 16 mesos, el 17 d'agost del 2017, Barcelona va ser sacsejada per Estat Islàmic amb l'atemptat que hi va haver a la Rambla, on Younes Abouyaaqoub, conduint una furgoneta, va deixar setze morts i més de cent ferits.

Tot just l'endemà, el 18 d'agost, Cambrils es convertia en l'objectiu del jihadisme i cinc terroristes pretenien fer-hi un atropellament massiu, però, en aquest cas, un control dels Mossos d'Esquadra va aconseguir aturar el vehicle. No obstant això, abans d'arribar on eren els agents van començar a atropellar els vianants. Va morir una dona.

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraTerrorismeJihadisme Miquel BuchPere Aragonès
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut